Ουκρανία | Πυρομαχικό Lancet χτυπά Ουκρανικό MiG-29 – Τα σενάρια πίσω από την εκτεταμένη εμβέλεια – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 20/09/2023 at 14:47

Ρωσικό αιωρούμενο πυρομαχικό με εκρηκτική κεφαλή, κατά πάσα πιθανότητα τύπου Lancet, έπληξε και προκάλεσε ζημιές σε ένα ουκρανικό μαχητικό Mikoyan MiG-29 στην αεροπορική βάση Dolgintsevo κοντά στη πόλη Kryvyi Rih την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου. 

Παρόλο που ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ψευδεις κατασκευασμένο οπτικό υλικό, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Από την εμφάνιση του εν λόγω οπτικού υλικού, ξεκίνησε η συζήτηση εαν τα ρωσικά αιωρούμενα πυρομαχικά, έχουν πλέον εμβέλεια που ξεπερνάει τα 45 μίλια, καθώς τόση ήταν η απόσταση μεταξύ της αεροπορικής βάσης του Dolgintsevo και της γραμμής επαφής στη νότια Ουκρανία.

Όσον αφορά το Lancet, τα αποτελέσματα της επιχειρησιακής του χρήσης στον ουκρανικό πόλεμο, είναι αποδεδειγμένα και άκρως επιτυχημένα με μεγάλη συχνότητα καταστροφής στόχων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν κυρίως το  Lancet – 1 ή αλλιώς “Product 51” βάρους μόλις 25 κιλών με εμβέλεια μέχρι 25 μίλια.

Παρ’ όλα αυτά το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο πυρομαχικό για πλήγματα σε μεγαλύτερη εμβέλεια. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο τόσο το ρωσικό δίκτυο RYBAR, όσο και άλλα ρωσικά μέσα διαφήμισαν το νέο Lancet “Product 53” με εμβέλεια περίπου 45 μίλια. Το Sputnik χαρακτήρισε το Product 53 ως “το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Lancet”.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | H INTRACOM DEFENSE παρουσιάζει το ελληνικό περιφερόμενο πυρομαχικό ATTALUS – Φωτογραφίες

Το συγκεκριμένο πλήγμα κατά του ουκρανικού MiG-29 θα μπορούσε να είναι το “ντεμπούτο” του νέου Lancet στη μάχη. Εξίσου ανησυχητικό για την Ουκρανία, αποτελεί το δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παρακολουθούσε την επίθεση του Lancet.  

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο Lancet, ενδεχομένως να εκτοξεύθηκε από κάποιο άλλο φορέα όπως κάποιο αεροσκάφος (mother-ship) και εξού η εκτεταμένη εμβέλεια του. 

Για να περιορίσει τη ρωσική απειλή, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να μετακινήσει τα αεροσκάφη σε βάσεις που βρίσκονται πιο βόρεια στη χώρα, να ενισχύσουν την κάλυψη της αεράμυνας πάνω από ευάλωτες εγκαταστάσεις ή να σταθμεύουν τα αεροσκάφη κάτω από καταφύγια, ή έναν συνδυασμό και των τριών αυτών λύσεων.

Μέχρι σήμερα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, η οποία έδινε στους Ουκρανούς διοικητές τον απαραίτητο χρόνο για να “μοιράσουν” τα αεροπλάνα και τα πληρώματά τους σε απομακρυσμένα αεροδρόμια ή ακόμη και σε αυτοκινητόδρομους.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζέιμς Χέκερ, διοικητή των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, οι Ουκρανοί πιλότοι “σχεδόν ποτέ δεν προσγειώνονται στο ίδιο αεροδρόμιο από όπου απογειώνονται”.

Όσον αφορά το MiG, το οποίο ήταν ο στόχος της επίθεσης, αυτό είναι ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται στην υπηρεσία των Ουκρανών, ενώ σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, η ζημιές που υπέστη δεν είναι καταστροφικές.  

Με πληροφορίες από: Forbes

Διαβάστε επίσης: Zala Lancet | Η “αερομεταφερόμενη νάρκη” κατά UAVs – Βίντεο με απεικόνιση εναντίον Bayraktar

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This