DEFEA 2023 | H INTRACOM DEFENSE παρουσιάζει το ελληνικό περιφερόμενο πυρομαχικό ATTALUS – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 12/06/2023 at 17:52

*Χρίστος Λοΐζου

Δυναμική παρουσία σημείωσε για ακόμα μια χρονιά η εταιρεία Intracom Defense (IDE) στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2023 στην Αθήνα. Στα προϊόντα που παρουσίασε η εταιρεία, συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό περιφερόμενο πυρομαχικό (loitering munition) ATTALUS.

Διαβάστε επίσης: Intracom Defense | Προς πιστοποίηση για το drone LOTUS και τη σχεδίαση στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων

Τεχνικά χαρακτηριστικά ATTALUS:

  • Μήκος: 1,6 μ.
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 2,3 μ.
  • Επιχειρησιακό εύρος: 50 χλμ
  • Αντοχή: 42 λεπτά
  • Ταχύτητα πτήσης: 85 χλμ/ώρα
  • Μέγιστο υψόμετρο: 1500 μ.
  • Μέγιστο Βάρος Απογείωσης: 13,6 κιλά.
  • Κεφαλή: 1,25 κιλά HEAT

Το ATTALUS διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα και η εκτόξευση του γίνεται από σύστημα καταπέλτη. Η διαχείριση του γίνεται από pale case από 1 άτομο το οποίο μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 4 αεροχήματα ταυτόχρονα. Στόχος είναι να ενσωματωθεί σε Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και η σχεδίαση του επιτρέπει να ενσωματωθεί σε όχημα-φορέα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Προορίζεται κυρίως για αντιαρματική χρήση. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι) για ανίχνευση και κατηγοριοποίηση στόχου, ενώ υπάρχει έλεγχος χειριστή καθ΄όλη την διάρκεια της διαδικασίας (man-in-the-loop).

Διαβάστε επίσης: INTRACOM DEFENSE (IDE) | Παρουσίαση Καινοτόμων Προϊόντων που ενδιαφέρουν την Εθνική Φρουρά στην EUROSATORY 2022

Το ATTALUS διαθέτει ημερήσια, νυχτερινά και θερμικά ηλεκτροοπτικά συστήματα καθώς και  σύστημα πλοήγησης GPS. Επίσης χρησιμοποιεί jam resistance κρυπτογραφημένα δίκτυα. Η απευθείας επικοινωνία των αεροχημάτων συμβάλλει στην ενίσχυση του δικτύου-κεντρικού χαρακτήρα όπως επιβάλλει το σύγχρονο πεδίο μάχης. Η κεφαλή HEAT μπορεί να διατρήσει επιφάνεια 400 χιλ RHA ενώ υπάρχει σκέψη και για προσθήκη άλλου είδους κεφαλών.

Η ανάπτυξη του έργου γίνεται με ίδια χρηματοδότηση μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς. Την έρευνα και ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει η Intracom η οποία είναι και ο Prime Contractor. Τα ΕΑΣ είναι υπεύθυνα για την πολεμική κεφαλή, το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε το τμήμα της αεροδυναμικής, το Πανεπιστήμιο Κρήτης την ανάπτυξη των αλγορίθμων και η Adamant το αερόχημα. Στο επόμενο 6-μηνο ολοκληρώνονται οι πρώτες δοκιμές ενώ υπολογίζεται πως μέχρι τα τέλη του 2024 θα μπορεί να βγει στην παραγωγή.

Η πώληση της IDE στην Ισραηλινή IAI, η οποία ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της έκθεσης, μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για την εταιρεία στον τομέα των περιφερόμων πυρομαχικών. Η IAI δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον τομέα αυτό και διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία με συστήματα που έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο μάχης, όπως για παράδειγμα το περιφερόμενο πυρομαχικό Harop που έχει χρησιμοποιηθεί και στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This