Ουκρανία | Πιθανή χρήση ATACMS κατά ρωσικής βάσης ελικοπτέρων – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 17/10/2023 at 17:40

Ο Βουλευτής της Ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada), Alexey Goncharenko, ανέφερε σε ανάρτηση του, ότι ο βομβαρδισμός αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Μπέρντιανσκ, διεξήχθη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, τους οποίους έχουν λάβει οι ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ.  

Τα διάφορα συστήματα αεράμυνας της πόλης τέθηκαν σε λειτουργία το βράδυ της Δευτέρας 17/10. Υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις, αλλά δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Δείτε το βίντεο 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη μεταφορά των πυραύλων ATACMS στο Κίεβο, με εμβέλεια περίπου 300 χιλιομέτρων. Ωστόσο, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι τα αιτήματα του Προέδρου Ζελένσκι έχουν τύχει επεξεργασίας από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Yorker, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πριν έναν μήνα, το αίτημα της Ουκρανίας, να λάβει επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS.

Το Army Tactical Missile System, ή ATACMS, είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που σχεδιάστηκε από τη Lockheed Martin. Το πυραυλικό σύστημα πυροβολικού M142 HIMARS είναι μεταξύ πολλών πλατφορμών που μπορούν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους ATACMS.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, το Κίεβο πιέζει την Ουάσιγκτον να παραδώσει αυτούς τους πυραύλους. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, τέτοια όπλα μπορούν, κατ’ αρχήν, να επιτρέψουν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. 

Διαβάστε επίσης: Reuters | Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παραχωρήσουν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This