Ουκρανία | Κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση Ελλάδας – Γαλλίας – Τουρκίας στη Μαριούπολη
Defence Redefined
Published on 26/03/2022 at 10:00

Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις για την εκκένωση της πόλης, αποκάλυψε ο Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυδής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Θα ξεκινήσουμε, σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Η ομάδα μου μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο της Μαριούπολης πριν από λίγες ώρες για να το οργανώσουμε όλο αυτό μαζί του, και θα το οργανώσουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες”, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ακόμα ότι ελπίζει σε νέα συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στις επόμενες 48 με 72 ώρες, ώστε να συζητήσουν περαιτέρω σχέδια για την οργάνωση της απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, στην οποία δεκάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι. Η πόλη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί καθώς είναι αυτή που ίσως έχει δεχθεί το πιο σφοδρό σφυροκόπημα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Η Μόσχα ανακοίνωσε τις απώλειες της στον πόλεμο – Το θάνατο Ρώσου στρατηγού ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε: “Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων.”

Επιπλέον, πρόσθεσε: “Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στην Μαριούπολη και θα είναι πραγματικά ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων, χωρίς καμία διάκριση, με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας επίλυσης, μιας κατ’ αρχάς εκεχειρίας, για να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι εχθροπραξίες”.

Υπενθυμίζεται πως στην πόλη της Μαριούπολης διαβιούσε μέχρι και πριν την έναρξη των εχθροπραξιών σημαντικό τμήμα της Ελληνικής ομογένειας, το οποίο αριθμούσαν περίπου 140.000 άτομα. 

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Μάχες στα μέτωπα και στο διπλωματικό πεδίο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This