Πόλεμος στην Ουκρανία | Μάχες στα μέτωπα και στο διπλωματικό πεδίο
Defence Redefined
Published on 24/03/2022 at 10:00

Με τη Δύση να σχεδιάζει αφ’ ενός νέο μπαράζ κυρώσεων κατά της Μόσχας και αφ’ ετέρου αυστηροποίηση όσων έχουν ήδη επιβληθεί, G7, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση συνέρχονται σήμερα Πέμπτη στο ανώτατο επίπεδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία να καταλαμβάνει την κορυφαία θέση της ατζέντας. 

Την ίδια ώρα, ανώτερη πηγή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει πως η ουκρανική αντίσταση καρποφορεί, αφού ο ρωσικός στρατός υποχώρησε δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία.

Παράλληλα, σε νέο του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για την διοργάνωση διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του:

“Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι”, παρότρυνε. “Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράε”, συνέχισε. “Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας”, πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το “πράσινο φως” για τον διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έδωσαν την Τετάρτη ενόψει της συνόδου κορυφής τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι 27 ενέκριναν στρατιωτική βοήθεια αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προηγούμενο πακέτο βοήθειας είχε αξία άλλου μισού εκατομμυρίου.

Πρόκειται για ιστορική πρωτιά, καθώς δεν έχει γίνει ποτέ αποστολή όπλων σε κράτος μη-μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση ενωσιακών κεφαλαίων για στρατιωτικούς σκοπούς κι έτσι το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται ξεχωριστά από τα κράτη-μέλη. Στο ποσό δεν περιλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: ΣΕΥ | Συμφωνία για την “Στρατηγική πυξίδα” της ΕΕ – Ευρωστρατό με 5.000 στρατιώτες ως το 2025

Μάχη με τις πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ

Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.  Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, όμως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Η Γερμανία θα επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία θα υιοθετήσει η γερμανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt. Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την “υψηλότερη προτεραιότητα” σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για την Μαριούπολη – “Κοντά σε συμφωνία Ρωσία – Ουκρανία” λέει ο Τσαβούσογλου

Συμβούλιο Ασφαλείας: Καταψηφίστηκε ρωσικό σχέδιο απόφασης για την Ουκρανία

Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία καταψήφισε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο σχέδιο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο που έπαιξε η Μόσχα στη συγκεκριμένη ανθρωπιστική κρίση. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη απείχαν.

Η Βρετανία στέλνει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους

Επιπλέον 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους θα παραδώσει στην Ουκρανία το Ηνωμένο Βασίλειο, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή.

Παρά την εξαιρετικά θαρραλέα αντίσταση των Ουκρανών, “δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις”, ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak. Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο. 

Πηγή: Euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Αυστηρή προειδοποίηση Μπάιντεν προς τον Κινέζο Πρόεδρο Σι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This