Ουκρανία | Αποχώρηση του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο – Ουκρανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα
Defence Redefined
Published on 26/02/2022 at 13:00

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.

Για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καλώντας τις γειτονικές χώρες να προετοιμαστούν και να αγκαλιάσουν αυτούς που θα επιδιώξουν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του πολέμου στη Ουκρανία.

Ήδη αρκετοί έφτασαν από την Πέμπτη στην Πολωνία, την οποία προσέγγισαν είτε οδικώς είτε με τρένο. Ίδια η κατάσταση και στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ρουμανία. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι για την ώρα από την Ανατολική Ουκρανία, καθώς ξεκίνησαν νωρίτερα το ταξίδι τους εκτιμώντας ότι η ρωσική εισβολή θα περιοριζόταν στα δικά τους μόνο μέρη. 

Δεδομένου ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση δείχνει να έχει πλέον επεκταθεί σε όλη την χώρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών κυμάτων από την Ουκρανία τις επόμενες ώρες.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για πολίτες από τρίτες χώρες, όπως το Ιράν και η Ινδία, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, επιτρέποντάς τους την είσοδο χωρίς βίζα και μεταφέροντας τους στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, το οποίο είναι εκείνο του Ντέμπρετσεν, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το euronews.com, το πέρασμα από την Ουκρανία είναι συνεχές σε πέντε σημεία διέλευσης, αλλά τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές έως και 3-5 χιλιομέτρων από την ουκρανική πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αποτίμηση πρώτης μέρας των πολεμικών επιχειρήσεων

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This