Ουκρανία | Αποτίμηση πρώτης μέρας των πολεμικών επιχειρήσεων
Defence Redefined
Published on 24/02/2022 at 21:08

Το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία και ο Ρωσικός στρατός προχώρησε σε επιθετικές ενέργειες στο Ουκρανικό έδαφος. Οι Ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις διεξάγονται με σφοδρότητα από Ανατολή, Βορρά και Νότο. Οι πρώτοι στόχοι που δέχθηκαν πλήγματα από την Ρωσική επίθεση ήταν οι βασικές υποδομές των Ουκρανικών δυνάμεων και στην συνέχεια ακολούθησε η επί του εδάφους ανάπτυξη και προώθηση των Ρωσικών στρατευμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν

Στο Ανατολικό μέτωπο, έχουν εισέλθει ήδη τα Ρωσικά στρατεύματα από τις 22 Φεβρουαρίου όπου και αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από την Μόσχα. Πληροφορίες που αναδημοσιεύουν διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τα Ρωσικά στρατεύματα έχουν επεκταθεί στην περιοχή του Ντονμπάς, από όπου και άρχισαν οι Ρωσικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και αεροπορίας. Τη στιγμή σύνταξης του παρόντος άρθρου Ρωσικές και Ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες στο Χάρκοβο. Στην Μαριούπολη εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, δείχνουν τις Ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν κατάληψη της πόλης. Επιπλέον, η αεροπορική βάση της Ουκρανικής Αεροπορίας φαίνεται να έχει καταστραφεί από Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες έπληξαν μεταξύ άλλων και τα Ουκρανικά ραντάρ αεράμυνας τύπου L22 και PRV13.

Στα Νότια της χώρας, ορμητήριο των Ρωσικών επιχειρήσεων φαίνεται να είναι η  Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014. Από εκεί η Ρωσία επιχειρεί ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας και διενεργεί χερσαίες επιχειρήσεις προς την Οδησσό. Η κατάληψη τους λιμανιού της πόλης από τα Ρωσικά στρατεύματα, αποκλείει ουσιαστικά την Ουκρανία από την πρόσβαση στην θάλασσα. 

Οι Ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν Ρωσικό ελικόπτερο τύπου Ka-52 ενώ ισχυρίζονται πως κατέρριψαν και Ρωσικό An-26 που μετέφερε Ρωσικά στρατεύματα. Παράλληλα, οι Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν Ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με 14 επιβαίνοντες, εκ των οποίων μέχρι στιγμής οι 5 έχουν εντοπιστεί νεκροί.

Στον Βορρά, πληροφορίες που μεταδίδονται αναφέρουν πως τα Ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει κοντά στο Κίεβο, με ορατό το ενδεχόμενο κατάληψης της Ουκρανικής πρωτεύουσας. Το έδαφος της Λευκορωσίας λειτούργησε ως το ορμητήριο για τα Ρωσικά άρματα μάχης. Συγκρούσεις σημειώνονται επίσης και στο αεροδρόμιο του Κιέβου όπου ορισμένα διεθνή μέσα αναφέρουν πως έχει καταληφθεί από τα Ρωσικά στρατεύματα αλλά και στην περιοχή του Τσέρνομπιλ. Ήδη από το πρωί, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες σχημάτισαν ουρές σε υπεραγορές, πρατήρια βενζίνης και τράπεζες ενώ ουρές σχηματίστηκαν και στους αυτοκινητόδρομους, όπου οι πολίτες κατευθύνονται προς τα Δυτικά της χώρας, στα Ουκρανο-Πολωνικά σύνορα. Στον Δυτικό τομέα της χώρας πιστεύεται πως δεν θα επεκταθούν επί του παρόντος οι Ρωσικές επιθέσεις λόγω εγγύτητας στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει συγκεντρώσει στρατεύματα το ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τουλάχιστον σε δεκάδες νεκρούς μέχρι στιγμής, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει ακόμα άγνωστος. Παρόλα αυτά είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και άμαχοι, ενώ τα Ουκρανικά μέσα μεταδίδουν πως οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει ακόμα και νοσοκομείο. Παράλληλα, Ουκρανικές επίσημες πηγές δημοσίευσαν φωτογραφίες που παρουσιάζουν τους πρώτους Ρώσους στρατιώτες που έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από τις Ουκρανικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στα μέτωπα των συγκρούσεων είναι δυναμική και διαφοροποιείται διαρκώς. Η ομάδας της DEFENCE ReDEFiNED παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ακολούθως προβαίνει στην ενημέρωση σας. Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για ότι νεότερο προκύψει. 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ | “Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν και την Κύπρο” – Ανακοίνωση για τους Κυπρίους που βρίσκονται στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This