Ουγγαρία | Παραλαβή νέων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Gidran από την Τουρκία
Defence Redefined
Published on 21/03/2022 at 13:44

Η Τουρκία παρέδωσε μια παρτίδα Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Gidran στον ουγγρικό στρατό χθες Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022. 

Αυτή ήταν η πρώτη παράδοση μετά το άνοιγμα ενός τουρκικού εργοστασίου παραγωγής του συστήματος αυτού στη χώρα, ανέφερε η εφημερίδα Daily Sabah. Τα οχήματα, γνωστά ως Gidran, είναι τεθωρακισμένα οχήματα 4×4 MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Nurol Makina, θα παράγονται κατόπιν άδειας στην Ουγγαρία.

Ο Υφυπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας Gaspar Maroth δήλωσε χθες Κυριακή ότι 40 ΤΟΜΠ Gidran κατασκευάστηκαν στην Τουρκία και θα παραδοθούν σταδιακά στις ουγγρικές Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλες 100 μονάδες θα παραχθούν στην Ουγγαρία, συμπλήρωσε.

Η Ουγγαρία υπέγραψε τη συμφωνία για την απόκτηση των εν λόγω τεθωρακισμένων οχημάτων το 2018 με τα πρώτα δέκα οχήματα να φτάνουν σε υπηρεσία στην Ουγγαρία τον περασμένο μήνα.

Προμηθευόμενη το Gidran για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του ουγγρικού στρατού και ανοίγοντας μια γραμμή παραγωγής για το υπόψη όχημα, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει επιχειρηματικές δραστηριότητες τουρκικής εταιρείας αμυντικού υλικού στο έδαφός της, ενώ είναι επίσης η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ μετά την Πολωνία που αποκτά τουρκικό οπλισμό.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Πολωνία έγινε ο δεύτερος χειριστής του τουρκικού, οπλισμένου Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφους (UCAV) TB2 Bayraktar μετά την ίδια την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, Λετονία και Καζακστάν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτά τα UCAVs, ενώ η Ουκρανία, το Κατάρ, η Λιβύη, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία παρέλαβε συστήματα Javelin και Bayraktar TB2 | VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This