Νορβηγία | Θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού
Defence Redefined
Published on 01/11/2022 at 17:25

Το Όσλο θα θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις του σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού από την Τρίτη, καθώς εντείνει την ασφάλεια ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/4 του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερ σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο της σε άλλες χώρες, αλλά οι αυξημένες εντάσεις τους κάνουν πιο εκτεθειμένους σε απειλές, επιχειρήσεις πληροφοριών και εκστρατείες επιρροής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης και περισσότερο χρόνο σε επιχειρησιακά καθήκοντα και η Εσωτερική Φρουρά, μια δύναμη ταχείας κινητοποίησης, θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε διακόψει την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία, δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Έιρικ Κριστόφερσεν, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος αναμένει ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η Νορβηγία ανέπτυξε για πρώτη φορά τον στρατό της για τη φύλαξη υπεράκτιων πλατφορμών και χερσαίων εγκαταστάσεων μετά από διαρροές στον αγωγό Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου και έχει λάβει υποστήριξη από το βρετανικό, το γαλλικό και το γερμανικό ναυτικό.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία | Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της κατά 9,8%

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This