ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας | Η επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία με τη Fincantieri
Defence Redefined
Published on 22/10/2021 at 09:00

Με στρατηγικό εταίρο τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri και έχοντας την χρηματοδοτική υποστήριξη του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC, η Onex ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Στον σχεδιασμό της εξυγίανσης, στόχος είναι οι οφειλές των περίπου 450 εκατ. ευρώ να μειωθούν στα περίπου 250 εκατ. ευρώ στα πρότυπα της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου με “κούρεμα” οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις αποπληρωμών προς τις τράπεζες και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ οι οφειλές στους εργαζομένους θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους.

Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το τελικό business plan. Ο κ. Ξενοκώστας είχε δηλώσει ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργηθούν δύο τμήματα, ένα για εμπορικά πλοία και ένα για πολεμικά. 

Έτσι, στο κάδρο μπαίνουν οι επόμενες κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και δη αυτή σχετικά με την επιλογή κορβέτας. Οι Γάλλοι με τις Gowind θεωρούνται φαβορί, καθώς οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού καταδεικνύουν τη μελλοντική ομοιοτυπία των κορβετών με τις φρεγάτες Belh@ra, η οποία προσδίδει την απαιτούμενη οικονομία κλίμακος και αρκετές άλλες ευκολίες για την συντήρησή τους.

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Ωστόσο, Ολλανδοί και Ιταλοί βρίσκονται ακόμη στο παιχνίδι, πλασάροντας τα δικά τους μοντέλα για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι Ιταλοί έχουν βάλει στο τραπέζι την κορβέτα Doha, ένα πλοίο που έχει ομοιοτυπίες με τις φρεγάτες Belh@ra. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Fincantieri έχει αναπτύξει, εκτός των άλλων, ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς η θυγατρική της έχει αναλάβει την κατασκευή πλοίων για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε συνεργασία με τη Lockheed Martin.

Οι Ολλανδοί παραμένουν πιστοί στα σχέδια της Damen και της κορβέτας Sigma 10514, το πλοίο δηλαδή που είχε προταθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση καινούρια λύση, με κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ στην Ελλάδα και παράδοση περίπου μέσα σε 2,5 χρόνια.

Η επισφράγιση της συμφωνίας της ιταλικής Fincantieri με την Onex Shipyards για τη διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας στέλνει ένα ηχηρό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό μήνυμα, για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακό hub.

Η συμφωνία των Onex και Fincantieri έρχεται back-to-back με την υπογραφή της MDCA μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρεται ρητά ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακός κόμβος υποστήριξης και logistics για τις συμμαχικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Πρώτο Θέμα, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Δημιουργία ναυτικής βάσης στην Καρπασία – Χάρτης

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This