ΝΑΤΟ | Νέο στρατηγικό δόγμα υιοθετεί η Συμμαχία – Η απειλή βέτο της Τουρκίας σκιά στη σύνοδο της Μαδρίτης
Defence Redefined
Published on 28/06/2022 at 11:00

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία “άμεση απειλή” και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες.

Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) θα είναι “μεταμορφωτική” και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα υιοθετηθεί το νέο “Στρατηγικό Δόγμα” του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

“Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.

Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. “Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000”.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO – Ρωσίας

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. 

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα “ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία” που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Διαβάστε επίσης: DIANA | To ερευνητικό πρόγραμμα του NATO για τεχνολογίες αιχμής – Η συμμετοχή της Ελλάδας

Η απειλή βέτο της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο NATO, το αδιέξοδο για τις οποίες παραμένει.

Ο κ. Ερντογάν, που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο ζήτημα, κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν “τρομοκρατικές οργανώσεις” και δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.

Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.

Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη Σύνοδο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: NATO | Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί την αίτηση για ένταξη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This