ΝΑΤΟ | Ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία – Η Ουκρανία απορρίπτει την πρόταση
Defence Redefined
Published on 16/08/2023 at 16:01

Ο Στιάν Γιένσεν, προσωπάρχης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, γεγονός που θα έφερνε παράλληλα το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Μιλώντας σε πάνελ στη Νορβηγία για το μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μαζί με καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς, ο Γένσεν είπε μεταξύ άλλων ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι δεν λέει ότι αυτό πρέπει να συμβεί, αλλά ότι μπορεί να είναι μια πιθανή λύση.

Ερωτηθείς από την νορβηγική εφημερίδα VG αν αυτή είναι άποψη του ΝΑΤΟ, ο Γένσεν επεσήμανε ότι η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει τεθεί ήδη από άλλους. Ο ίδιος λέει ότι πρέπει να γίνουν σκέψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου και ότι είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση για αυτό. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγει τις ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι προτεραιότητα είναι να επικρατήσει η Ουκρανία στον πόλεμο καθώς τότε θα είναι δεδομένη η ένταξή της στη συμμαχία και η ασφάλεια που θα της παρέχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την προσδοκώμενη -από το Κίεβο- πρόσκληση για να ενταχθεί επίσημα η χώρα του στη Συμμαχία. Αντίθετα, το Κίεβο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μπορεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Συμφωνία για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας – Xωρίς χρονοδιάγραμμα και πρόσκληση

Εκ μέρους της Ουκρανίας σχολίασε την πρόταση το “δεξί χέρι” του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος έκανε λόγο για γελοία πρόταση και σκόπιμη επιλογή ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. 

Απολύτως απαράδεκτη τη διαμόρφωση του αφηγήματος της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την είσοδο στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, με ανάρτησή του στο Facebook, απαντώντας σε δήλωση συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ.

Προειδοποίησε, ακόμα, ότι η συνειδητή ή ασυνείδητη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη διαμόρφωση του αφηγήματος σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της γίνεται παιχνίδι στα χέρια της Ρωσίας. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νικολένκο, είναι προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για την επιτάχυνση της νίκης της Ουκρανίας και της απόκτησης της πλήρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο διπλωμάτης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη γόνιμη συνεργασία με τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters, reporter.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΕ – ΗΠΑ | Ποιος βοηθά περισσότερο την Ουκρανία;

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This