ΕΕ – ΗΠΑ | Ποιος βοηθά περισσότερο την Ουκρανία;
Defence Redefined
Published on 31/07/2023 at 15:03

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν είπε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη μέλη έχουν συμμετάσχει στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίθετα σε όσα πιστεύουν πολλοί, ο επίτροπος ισχυρίζεται πως οι Αμερικανοί δεν είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης, από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει σχεδόν 71 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία. Μέλη και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δώσει συνολικά 68 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε όρους ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει διπλάσια από τις Ηνωμένες Πολιτείες: 7,6 δισ. ευρώ έναντι 3,6. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει στην Ουκρανία πολύ περισσότερη στρατιωτική βοήθεια: 43 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 28 των Ευρωπαίων.

Ως προς την οικονομική συνδρομή, όπως με δάνεια και βοηθήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει 33 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβάλει με 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν οικονομικές δωρεές στην Ουκρανία πολύ μεγάλες σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους. Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Όμως τα διαθέσιμα στοιχεία φτάνουν μόνο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας που φτάνει σχεδόν τα 449 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Προσφέρει άσυλο σε Ρώσους λιποτάκτες που αρνούνται να πολεμήσουν στη Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This