Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Ο εγκαταλελειμμένος οπλισμός στο πεδίο της μάχης καταστρέφεται δεν κυριεύεται
Andreas Pogiatzi
Published on 30/09/2023 at 14:13

Η παγωμένη σύγκρουση δεκαετιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει κλείσει με το χειρότερο σενάριο για τον αρμένικο πληθυσμό της περιοχής, που δεν είναι άλλος από τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες. 

Το αποτέλεσμα, της νέας στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν, ήταν η συνθηκολόγηση και ο αφοπλισμός του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ, άρα και η διάλυση της κρατικής του οντότητας και η επιστροφή της περιοχής στην κυριαρχία του Μπακού. 

Είναι δεδομένο, ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις διαρκείας, κατά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, οι πόροι, αλλά και η υπεροπλία του αντιπάλου, δεδομένου ότι το Μπακού, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν τεχνολογικά σύγχρονο και ισχυρό στρατό με μη επανδρωμένες πλατφόρμες αλλά και “έξυπνα” πυρομαχικά.

Διαβάστε επίσης: Τα αρμένικα άρματα παρέλασαν ως “λάφυρα” στους δρόμους του Μπακού – Βαρύς ο απολογισμός για την Αρμενία – VIDEO

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, χρειάστηκαν 24 ώρες μέχρι την συνθηκολόγηση των Αρμενίων, θέλοντας ενδεχομένως να αποφύγουν ένα μεγαλύτερο αιματοκύλισμα.  

Από την απόφαση της συνθηκολόγησης και εντεύθεν και όσο οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, εισχωρούσαν στις θέσεις και στα εδάφη του Αμυντικού Στρατού, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά βίντεο που παρουσιάζουν τον εγκαταλειμμένο εξοπλισμό και τις αποθήκες πυρομαχικών των Αρμενίων. 

Σύμφωνα με το οπτικό υλικό, αλλά και αρκετά μέσα ενημέρωσης, προσκείμενα στο Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι εγκατέλειψαν ένα σύστημα αεράμυνας Tor-M2KM, ένα όχημα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και ένα σύστημα αεράμυνας 9K33 OSA.  (Δείτε το βίντεο εδώ ).

Tor-M2KM του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ

Όσον αφορά το Tor-M2KM, πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε τροχοφόρες πλατφόρμες, είτε σε ερπυστριοφόρες και αποτελεί την αυτόνομη έκδοση του συστήματος αεράμυνας TOR-M2. 

Σύμφωνα με αναφορές από ανοιχτές πηγές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας, παρέλαβαν τα συστήματα TOR-M2KΜ (τροχοφόρα έκδοση), τον Δεκέμβριο του 2019, από τη Ρωσία, αλλά είναι άγνωστο πώς βρέθηκε και η ερπυστριοφόρα έκδοση του συστήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και γιατί εγκαταλείφθηκε σχεδόν άθικτο στα χέρια των Αζέρων. 

Διαβάστε επίσης: Προστασία ρωσικών κρίσιμων υποδομών με αναβαθμισμένο αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M2

Το Tor-M2KM διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό και είναι γνωστό για την αυτάρκειά του. Με βάρος 15 τόνους, φέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς να χρειάζεται εξωτερική υποστήριξη. Σε μόλις 3 λεπτά, μπορεί να μεταβεί από την κατάσταση αναμονής σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και είναι ικανό να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 144 εναέριους στόχους, ενώ δίνει προτεραιότητα στους 20 πιο απειλητικούς.

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Tor-M2KM είναι η υψηλή του ανθεκτικότητα σε παρεμβολές, επιτρέποντάς του να εκτελεί αποτελεσματικά πολεμικές επιχειρήσεις όλο το εικοσιτετράωρο και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η ζώνη προστασίας του συστήματος εκτείνεται από 10 μέτρα έως 12 χιλιομετρα, σε υψόμετρο και έως 15 χιλιόμετρα σε εμβέλεια, με παράμετρο πορείας ± 8 χιλιομετρα. Εντός της περιοχής ευθύνης του, το Tor-M2KM μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υπάρχουσες εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε χαμηλό υψόμετρο, με μικρό ίχνος ραντάρ.  Το Tor-M2KM μπορεί να εμπλέξει στόχους με μέγιστη ταχύτητα πτήσης έως και 700 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και ελάχιστη αποτελεσματική διατομή ραντάρ 0,1 τετραγωνικών μέτρων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πέραν του Tor-M2KM κατέλαβαν επίσης ένα σύστημα αεράμυνας OSA του Αμυντικού Στρατού. Το SA-8 Gecko, γνωστό ως 9K33 OSA στη Ρωσία, είναι ένα εξαιρετικά κινητό και μικρού βεληνεκούς τακτικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος. Το σύστημα εισήχθη σε Υπηρεσία την περίοδο 1971-1972 και φέρει την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ “Gecko”. Πρωταρχικός σκοπός του είναι να παρέχει αεράμυνα σε χαμηλό υψόμετρο, με έμφαση στην κινητικότητα και την προσαρμοστικότητα.

Το SA-8 Gecko διαθέτει μοναδικό σχεδιασμό με έξι βλήματα έτοιμα για βολή τοποθετημένα στους εκτοξευτές του οχήματος. Το εύρος εμπλοκής του συστήματος ποικίλλει, με τη βασική έκδοση να έχει αυτονομία περίπου 9 χιλιόμετρα και υψόμετρο εμπλοκής 5 χιλιόμετρα. Οι αναβαθμισμένες παραλλαγές πυραύλων επεκτείνουν το εύρος εμπλοκής στα 10.000 μέτρα και αυξάνουν το ύψος εμπλοκής στα 12.000 μέτρα.

Πέραν, αυτών των συστημάτων αεράμυνας οι Αρμένιοι εγκατέλειψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, με χιλιάδες βλήματα 155χιλ. ρουκέτες πολλαπλών εκτοξευτών, αντιαρματικούς πυραύλους, όπλα υποστήριξης όπως πολυβόλα, αλλά και χιλιάδες ατομικά τυφέκια, χειροβομβίδες και κινητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους 9K38 Igla. 

Μπορείτε να δείτε ενδεικτικό βίντεο εδώ

Όλο αυτό το πολεμικό υλικό πλέον, θα απορροφηθεί από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, με τον κίνδυνο στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ξανά κατά της Αρμενίας. Οι Αρμένιοι, γνωρίζοντας ότι θα συνθηκολογησουν και θα καταθέσουν τα όπλα, θα έπρεπε να προχωρήσουν στην καταστροφή αυτού του εξοπλισμού. Είναι “κανόνας” άλλωστε ότι στο πεδίο της μάχης ο οπλισμός που εγκαταλείπεται καταστρέφεται για να μην περιπέσει στην κυριότητα του εχθρού..

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Η καταστροφή σε αριθμούς – Η καταγραφή των απωλειών στο πεδίο της μάχης

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This