ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Προστασία ρωσικών κρίσιμων υποδομών με αναβαθμισμένο αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M2
Defence Redefined
Published on 22/06/2020 at 14:11

Σύμφωνα με πηγή στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS την οποία επικαλείται το Army Recognition, το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς TOR M2, έχει αναβαθμιστεί για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Με τις αναβαθμίσεις που διενεργήθηκαν στο σύστημα είναι πλέον ασφαλής η εκτόξευση πυραύλων κοντά σε εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου ή φυσικού αερίου αφού ο κινητήρας του πυραύλου ενεργοποιείται μόνο όταν ο πύραυλος φτάσει σε ύψος περίπου 20m.

Το ρωσικής κατασκευής αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHOrt Range Air Defence/SHORAD) TOR, έχει σχεδιαστεί την δεκαετία του 1980 για να παρέχει άμυνα σημείου (point defence). Τέθηκε σε υπηρεσία το 1986 και μέχρι σήμερα το σύστημα παράχθηκε σε διάφορες εκδόσεις με τελευταία την έκδοση TOR-M2MK την οποία παρέλαβε πρόσφατα η Αρμενία και την TOR-M2DT Artic.

Το TOR-M2KM αναπτύχθηκε από την Izhevsk Electro-Mechanical Plant Kupol (IEMZ Kupol, θυγατρική της εταιρείας Almaz-Antey). Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το σύστημα παρέχει προστασία έναντι τακτικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), πυραύλων cruise, πυραύλων αντί-ραντάρ και πυρομαχικών ακριβείας (precision guided ammunition).  Φέρεται επί ερπυστριοφόρου οχήματος ή φορτηγού π.χ του ινδικού TATA 8 × 8 ή του ρωσικού KAMAZ-6350. Το όχημα μάχης (CM) μπορεί να μεταφερθεί από σχεδόν όλα τα βαρέα φορτηγά, π.χ MAN SX45.

© militaryrussia.ru

Το σύστημα προστατεύει κρίσιμες υποδομές όπως κρατικές υποδομές, αποθήκες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, κλπ. Το όχημα μάχης Tor-M2KM (CM) μπορεί να μεταφερθεί με μεταγωγικά αεροσκάφη ή βαρέα ελικόπτερα όπως το Mil Mi-26. 

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

Το όχημα μάχης ενσωματώνει σύστημα ανίχνευσης στόχου, σύστημα καθοδήγησης με δύο αυτόνομα κανάλια καθοδήγησης πυραύλων, ένα εφεδρικό οπτικό ηλεκτρονικό υποσύστημα και συστήματα επικοινωνίας.Το όχημα είναι εξοπλισμένο με έως και οκτώ έτοιμους πυραύλους σε δύο κουτιά τεσσάρων κυψέλων. Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι ένα CM προστατεύει μια περιοχή 700 km2 από αεροδυναμικούς στόχους (π.χ. αεροσκάφη) και μια περιοχή 150 km2 – από όπλα ακριβείας όπως οι πύραυλοι cruise. Με την χρήση μιας πυροβολαρχίας TOR-M2KM τεσσάρων στοιχείων, οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται στα 1.250 km2 και 450 km2, αντίστοιχα.

Η Ρωσία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικογένειας όπλων TOR. Στα μέσα Ιουνίου, ο Διοικητής των Αντιαεροπορικών Δυνάμεων του Ρωσικού Στρατού, Αντιστράτηγος Alexander Leonov δήλωσε στο περιοδικό National Defense ότι αναπτύσσεται μια παραλλαγή του TOR-M2 σε ένα αμφίβιο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Leonov, τα συστήματα TOR είχαν καλή επιχειρησιακή εμπειρία στη Συρία. «Από την αρχή της ανάπτυξης του στα πεδία των μαχών, τα συστήματα TOR κατέστρεψαν περισσότερα από 45 αυτοσχέδια UAV», σημείωσε. Ο ρωσικός στρατός πρόκειται να λάβει νέα οχήματα TOR-M2 και TOR-M2DT έως το 2027, δήλωσε ο στρατηγός.

Το TOR είναι ένα από τα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία προτιμούν ιδιαίτερα οι αφρικανικές χώρες. «Η Ρωσία επέδειξε την τρέχουσα παραλλαγή του TOR σε αυτά τα κράτη κατά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Σότσι», αναφέρει η πηγή στο ΤASS.

Διαβάστε επίσης: Θωρακίζεται η Σερβία | Ενίσχυση με συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1E

 

Με πληροφορίες από: TASS, Army Recognition

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This