ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα αρμένικα άρματα παρέλασαν ως “λάφυρα” στους δρόμους του Μπακού – Βαρύς ο απολογισμός για την Αρμενία – VIDEO
Defence Redefined
Published on 09/12/2020 at 15:30

Εικόνες θλίψης για τους Αρμενίους αλλά περηφάνιας για τους Αζέρους.  Στις πρόβες της παρέλασης για τους εορτασμούς της νίκης του Αζερμπαϊτζάν, στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρέλασαν ανάμεσα σε άλλα και λάφυρα μάχης που καταλήφθηκαν από τους Αζέρους. Η επίσημη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών, που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και τελείωσαν στις 10 Νοεμβρίου, γνωρίζαμε μέσα από οπτικό υλικό ότι, οι Αρμένιοι απώλεσαν μεταξύ άλλων δεκάδες άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβόλα.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε καταστράφηκαν από τους Αζέρους, οι οποίοι τα παρουσίασαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπακού, ως λάφυρα πολέμου. 

Ανάμεσα στα λάφυρα είναι δεκάδες ρωσικά άρματα μάχης Τ-72, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-2, πυροβόλα, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων και αντιαεροπορικά συστήματα ενώ εντύπωση προκάλεσε το παλαιωμένο καταληφθέν σύστημα KUB, το οποίο φαίνεται άθικτο με τους πυραύλους του τοποθετημένους στο πλαίσιο του οχήματος. Οι Αζέροι χρησιμοποίησαν στην παρέλαση τους μέχρι και αρμενικά στρατιωτικά αυτοκίνητα, υπερθεματίζοντας την στρατιωτική τους νίκη.   

Στην πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης στο Μπακού, πήραν επίσης μέρος και οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις. 

Διαβάστε επίσης: Αραγίκ Χαρουτουνιάν | “Δεν ξέρω πως η ιστορία θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση” – Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα – VIDEO

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η οποία επικαλείται Αζέρους εμπειρογνώμονες, η Αρμενία απώλεσε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων από τον καταστροφικό πόλεμο. Από την πλευρά της, η Αρμενία δεν ανακοίνωσε επίσημα την ζημιά που υπέστει στο πεδίο της μάχης. 

Όσον αφορά την απώλεια ανθρώπινων ζωών, το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωνε μέχρι πρόσφατα, μετά την λήξη του πολέμου, τα ονόματα των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών, που ήταν αγνοούμενοι και επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους κατά την ανταλλαγή των σωρών με το Αζερμπαϊτζάν. 

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, ο απολογισμός των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών βρίσκεται στους 2,718, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχασε 2,783 στρατιώτες. Μέχρι σήμερα, γύρω στους 100 στρατιώτες εξακολουθούν να αγνοούνται και από τις δύο πλευρές. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 540 περίπου Σύροι μισθοφόροι έχασαν την ζωή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Ο πόλεμος προκάλεσε ασύμφορες απώλειες στην Αρμενία, αφού απώλεσε επίσης δεκάδες χωριά, πάρα πολλές πόλεις, καθώς και στρατηγικής σημασίας περιοχές. Χιλιάδες Αρμένιοι που ζούσαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσφυγοποιήθηκαν και αναγκαστηκαν να μετακινηθούν στο έδαφος της Αρμενίας. 

Για το Αζερμπαϊτζάν, η έκβαση του πολέμου αποτελεί μια τεράστια νίκη, με την οποία αναίκτησε τα εδάφη που έχασε πριν από περίπου 30 χρόνια. 

Διαβάστε επίσης: Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις απώλειες του από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This