MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Μίκης Θεοδωράκης | Φτωχότερη η Ελλάδα – Εθνικό Πένθος
Defence Redefined
Published on 02/09/2021 at 17:10

“Έφυγε” από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ηλικία 96 ετών με την Ελλάδα σήμερα να θρηνεί τον άνθρωπο που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο Μίκης Θεοδωράκης “αποχώρησε” για τη γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα κήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η φωνή του Θεοδωράκη σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε αμερικανική εφημερίδα δήλωσε το 1970 ότι πάντα ζούσε με δύο ήχους – έναν πολιτικό, ένα μουσικό.

Η εμπλοκή του Μίκη Θεοδωράκη με την πολιτική ξεκίνησε από 17 χρονών, όποτε και οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του ‘44, πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, που πνίγηκε στο αίμα, και μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους ως εξόριστος στην Ικαρία και τη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια. 

Στη συνέχεια, αγωνίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες για την πολιτιστική αναγέννηση, ενώ «πλήρωσε» με νέες δοκιμασίες, φυλακές και εξορίες, την παράνομη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967.

Σε ανακοίνωσή του, ο “Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη” επισημαίνει ότι ο μεγάλος συνθέτης θα κηδευτεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, κοντά στους γονείς και τον αδελφό του.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This