ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μάλι | Τρεις Γάλλοι στρατιώτες νεκροί μετά από έκρηξη ΙΕD, κατά την διάρκεια αποστολής – Φωτογραφία
Defence Redefined
Published on 29/12/2020 at 11:51

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο τριών Γάλλων στρατιωτών στο Μάλι, χθες 28 Δεκεμβρίου. Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού των Γαλλικών Ένοπλων Δυνάμεων, εξερράγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED) κατά την διάρκεια  αποστολή συνοδείας μεταξύ των χωριών Gossi και Hombori, κοντά στα σύνορα της  Μπουρκίνα-Φάσο.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση ακόμα. Η Αλ Κάιντα, παραμένει ο κύριος ύποπτος για την επίθεση. Η δήλωση του γαλλικού Υπουργείου: 

«Τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί, κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας μεταξύ HOMBORI και GOSSΙ, ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα (LAV) της δύναμης Barkhane χτυπήθηκε από μια αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή. Παρά την άμεση παρέμβαση της ιατρικής ομάδας και τη φροντίδα που δόθηκε, οι τρεις στρατιώτες που ανήκαν στο σύνταγμα των μαχητών του 1ου Thierville-sur-Meuse (55) δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν. ” 

Τα θύματα της επίθεσης ήταν ο Tanerii Mauri, 28 ετών, Dorian Issakhanian, 23 ετών και ο Quentin Pauchet, 21 ετών.

Tanerii Mauri, 28 ετών, Dorian Issakhanian, 23 ετών, Quentin Pauchet, 21 ετών

Οι στρατιώτες συμμετείχαν στην αποστολή της Γαλλικής Επιχείρησης Barkhane, η οποία έχει ως στόχο την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών εξεγέρσεων στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής. Η δύναμη της επιχείρησης είναι 5.000 Γάλλοι στρατιώτες και είναι υπεύθυνη για την επικράτεια των 5 χωρών του Σαχέλ: Της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Μάλι, της Μαυριτανία και της Νίγηρας, όλες πρώην γαλλικές αποικίες. Η αποστολή εδρεύει μόνιμα στην πρωτεύουσα του Τσαντ. 44 Γάλλοι στρατιώτες έχουν πεθάνει από την αρχή της αποστολής στο Σαχέλ τον Ιανουάριο του 2013.

Διαβάστε επίσης: Μάλι | Παραίτηση του Προέδρου μετά από την σύλληψη του από στασιαστές στρατιώτες – VIDEO

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ακόμα μια πανομοιότυπη επίθεση, όπου δύο Γάλλοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους. 

Τους τελευταίους μήνες, ο γαλλικός στρατός και στρατεύματα των αφρικανικών χωρών του G5 Sahel ισχυρίστηκαν ότι έχουν αυξήσει τις επιχειρήσεις τους. Ο αρχηγός του Γαλλικού Επιτελείου, στρατηγός François Lecointre, επισκέφθηκε το Hombari καθώς και τον Νίγηρα στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Κατά την επίσκεψη του, χαιρέτισε τις «πολλές τακτικές επιτυχίες» και «τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή».

Αντιμέτωποι με την επιμονή της τζιχαντιστικής βίας, σε συνδυασμό με διακοινοτικές συγκρούσεις, οι κρατικές αρχές στο Μάλι δεν αποκλείουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με ένοπλες ομάδες. Η Γαλλία, η οποία έχει μια πιο αδιάλλακτη στάση, δεν αντιτίθεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών της ζώνης του Σαχέλ και ορισμένων τζιχαντιστικών στοιχείων, με τη θεμελιώδη εξαίρεση της Αλ Κάιντα και της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 26 τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο

Με πληροφορίες από: Southfront.org / voanews.com

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This