Λιμενικό Σώμα | Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON 1 σε υπηρεσία
Defence Redefined
Published on 09/07/2022 at 16:04

Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) τύπου HERON 1, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τυμπάκι της Κρήτης όπου και θα βρίσκεται πλέον η βάση του.

Το εν λόγω Μ.Ε.Α θα πραγματοποιεί πτήσεις στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης αφού καλωσόρισε εκ μέρους του κ. Πλακιωτάκη, την κυρία Kalnaja στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, υπογράμμισε τα εξής:

«Από εδώ, από το Τυμπάκι επιχειρεί πλέον ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο παραχωρήθηκε από την FRONTEX στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει και αυτό όχι μόνο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., αλλά τόσο στην πάταξη εγκληματικών ενεργειών στη θάλασσα, όσο και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. είναι η μοναδική ακτοφυλακή της Μεσογείου, η οποία επιχειρεί με τέτοια μέσα.

Ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα με σύγχρονα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού, που επιχειρούν με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022 σε σχέση με το 2019.»

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja δήλωσε τα εξής:

«Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για τον FRONTEX και την ελληνική πλευρά. Μαζί θα χειριστούμε ένα μη επανδρωμένο σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα έχει ως βάση της Κρήτη. Το αεροσκάφος είναι ικανό να επιχειρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, έχει την ικανότητα να μεταδίδει πληροφορίες και να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα του FRONTEX και στους εταίρους μας, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και αντίδραση σε διάφορα περιστατικά – συνθήκες , όταν κρίνεται απαραίτητο.

Η αποστολή του αεροσκάφους για τους επόμενους μήνες είναι η υποστήριξη των ελληνικών Αρχών μέσω του ελέγχου των συνόρων και του εντοπισμού και αποτροπής του διασυνοριακού εγκλήματος. Θα συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, οι οποίοι συχνά είναι θύματα διακινητών. Ένα παρόμοιο αεροσκάφος που επιχειρεί στην Μάλτα, έχει συμβάλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Αυτό το μέσο υπηρετεί την Ε.Ε. Οι αποστολές του FRONTEX συμβάλουν στην προστασία και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων, βοηθώντας τις Αρχές να καταπολεμήσουν το διασυνοριακό έγκλημα και να αντιμετωπίσουν τις υβριδικές απειλές, οι οποίες προέρχονται από περιοχές εκτός Ε.Ε.»

Τέλος, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης υπενθύμισε πως το Λιμενικό Σώμα ήταν η πρώτη Ακτοφυλακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που χρησιμοποίησε εναέριο μη επανδρωμένο μέσο το 2018 με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το μέσο αυτό, συμπλήρωσε, θα συμβάλει στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, στην έρευνα και διάσωση, αλλά και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: Λιμενικό Σώμα

Διαβάστε επίσης: Λιμενικό Σώμα | Πέντε σκάφη με περίπου 590 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This