Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 79 ατόμων σε δύο μέρες – Προανακρίσεις και συλλήψεις
Defence Redefined
Published on 22/01/2024 at 14:30

Τις μεσημβρινές ώρες της 20ης Ιανουαρίου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για περιστατικό διάσωσης αλλοδαπών επιβαινόντων σε λέμβο από το Φ/Γ πλοίο «RHEA LEADER» σημαίας Ιαπωνίας.

Ειδικότερα, το «RHEA LEADER» εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 55 ν.μ. νότια Παλαιόχωρας ξύλινη λέμβο, από την οποία περισυνέλεξε συνολικά τριάντα επτά άτομα (37 άντρες). Στη συνέχεια έπλευσε στο δυτικό αγκυροβόλιο Παλαιόχωρας, όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Οι προαναφερθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι “Τηγάνι” Παλαιόχωρας και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ η λέμβος κατασχέθηκε.

Επίσης, τις απογευματινές ώρες της 19ης Ιανουαρίου, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Χανίων, Ρεθύμνου, Παλαιοχώρας και Αγίας Γαλήνης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. δεσμεύτηκε το Φ/Γ πλοίο «MAERSK BROWNSVILLE» σημαίας Δανίας, το οποίο εντόπισε τη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 13,7 ν.μ. νοτιοανατολικά ν. Γαύδου και περισυνέλεξε συνολικά σαράντα δύο άτομα (37 άντρες και 05 ανήλικους) τους οποίους αποβίβασε με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Κατά δήλωση των επιβαινόντων, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες την 18-01-2024 από ακτές «ΤΟΜΠΡΟΥΚ» Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.000 μέχρι 3.200 δολάρια, με σκοπό τη μεταφορά τους στην Γαύδο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 31χρονος και ένας 26χρονος εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές του σκάφους, για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Διευκόλυνση), του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα), σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. (Συναυτουργία) του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο) και του άρθρου 187 παρ. 2 του Π.Κ. (Σύσταση συμμορίας).

Πηγή: Λιμενικός Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Διαβάστε επίσης: Λιμενικό Σώμα | Ολοκλήρωση της άσκησης Έρευνας και Διάσωσης “Ποσειδών” – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This