Κύπρος | Πρόσκληση στη Σύνοδο για τη Μέση Ανατολή
Defence Redefined
Published on 20/10/2023 at 11:47

Η πρόσκληση της Κύπρου στη Σύνοδο για τη Μέση Ανατολή το Σάββατο στο Κάιρο είναι απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνέδριο που διοργανώνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου το ερχόμενο Σάββατο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε, θεωρεί το γεγονός και μόνο ότι η Κύπρος επιλέχθηκε ανάμεσα στις χώρες που θα προσκληθούν σε μια τέτοια σημαντική Σύνοδο, αποδεικνύει και την αναγνώριση του ρόλου, που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος της περιοχής που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ίδια στιγμή είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Σημείωσε ότι είναι αυτό που μετέφερε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρώτη φορά υπάρχουν τόσα πολλά αιτήματα από χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους χρησιμοποιώντας την Κύπρο, αλλά και το πιο σημαντικό, το βασικό ζητούμενο τούτη τη στιγμή είναι πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Μια κρίση που αν επεκταθεί, αν συνεχιστεί, αντιλαμβάνονται όλοι ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους μας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τοποθέτηση “αντι-drone οροφής” στα άρματα μάχης Merkava

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σούνακ ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για τη ζωτική κυπριακή υποστήριξη στον επαναπατρισμό Βρετανών υπηκόων από το Ισραήλ.

Συζητώντας την κατάσταση στη Γάζα και στο Ισραήλ οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις απαίσιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, στη σημασία αποφυγής κλιμάκωσης και προστασίας αθώων αμάχων.

Ο κ. Σούνακ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικοινωνίες που είχε με άλλους περιφερειακούς ηγέτες και είπε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να βρεθεί μία διέξοδος που θα φέρει ειρήνη με διάρκεια για τους αθώους αμάχους και στις δύο πλευρές.

Χριστοδουλίδης και Σούνακ συζήτησαν επίσης τη στενή διμερή σχέση Κύπρου-Βρετανίας, συμφωνώντας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη σχέση που έχει χτιστεί πάνω σε ιστορικούς δεσμούς και ανθεκτικές φιλίες.

Έκλεισαν δηλώνοντας ότι προσβλέπουν σε νέα επικοινωνία συντόμως.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Το Βερολίνο στέλνει κομάντος για το ενδεχόμενο εκκένωσης Γερμανών πολιτών από το Ισραήλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This