Ισραήλ | Διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τοποθέτηση “αντι-drone οροφής” στα άρματα μάχης Merkava
Defence Redefined
Published on 19/10/2023 at 13:30

Τα άρματα μάχης τύπου Merkava αποτελούν την “αιχμή του δόρατος” των ισραηλινών τεθωρακισμένων δυνάμεων και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην σύγκρουση με τη Χαμάς και άλλους δρώντες όπως η Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που τελικά οι IDF εισέλθουν στην λωρίδα της Γάζας για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Χαμάς διαθέτει ικανό απόθεμα σε περιφερόμενα πυρομαχικά και σε drones “καμικάζι”, τα οποία μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά τα ισραηλινά άρματα.

Βέβαια, οι Ισραηλινοί έχουν πάρει ήδη μέτρα προστασίας και έχοντας μάθει από τα διδάγματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν αρχίσει να τοποθετούν τα γνωστά slat armour ως μέσο αντι-drone στο άνω μέρος των αρμάτων, ώστε να έχουν ένα ακόμα επίπεδο προστασίας από τα μη επανδρωμένα συστήματα της Χαμάς και από τα πυρομαχικά που αυτά μπορούν να φέρουν.

Πρόκειται για μια λύση η οποία προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν οι Ρώσοι θέλησαν να βρουν έναν τρόπο να προστατευτούν αρχικά από τα εκατοντάδες αντιαρματικά βλήματα top attack όπως τα Javelin και τα NLAW (χωρίς ωστόσο επιτυχία), και αργότερα από τα ουκρανικά πολυκόπτερα drones που είτε επιχειρούσαν ως “καμικάζι” είτε βομβάρδιζαν τα ρωσικά άρματα μάχης σε ανύποπτο χρόνο (με κάποια επιτυχία για μικρού διαμετρήματος πυρομαχικά).

Σχετικό είναι και το γεγονός ότι σε διάφορες θέσεις μάχης αμφότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί υιοθετούν νέες μεθόδους για προστασία από μικρού μεγέθους περιφερόμενα πυρομαχικά όπως π.χ. η τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος (σύρμα) πάνω από οχήματα μάχης, πυροβόλα και άρματα. 

Τώρα φαίνεται ότι Ισραήλ αποφάσισε με τη σειρά του να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τακτική, τοποθετώντας “κλουβιά” προστασίας πάνω από τα Merkava για προστασία κυρίως από τα πυρομαχικά που μπορούν να φέρουν τα πολυκόπτερα drones. 

Διαβάστε επίσης: Χαμάς | Χρήση αλεξίπτωτου πλαγιάς για παραβίαση των ισραηλινών συνόρων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This