ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κύπρος και Ελλάδα στο πλευρό του Λιβάνου | Αποστολές ειδικών ομάδων στην Βηρυτό – Φωτογραφία 

Defence Redefined
Published on 05/08/2020 at 12:33

Προσωπικό της ΕΜΑΚ και μέλη της ΜΜΑΔ αναχωρούν στις 14:00 για την πληγείσα Βηρυτό του Λιβάνου για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τραυματιών και αγνοουμένων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε αίτημα από την κυβέρνηση του Λιβάνου για βοήθεια και αμέσως τέθηκαν σε κινητοποίηση οι υπηρεσίας.

Με τα δύο ελικόπτερα, θα μεταφερθούν στη Βηρυτό και εκπαιδευμένοι σκύλοι ιχνηλάτες, ενώ στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, η Κύπρος θα αποστείλει ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα ως βοήθεια προς τον Λίβανο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Λιβανέζα Πρέσβειρα στην Κύπρο Claude El Hajal, η οποία σημείωσε πως οι αρχές των δυο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μετά και την έκφραση της ετοιμότητας από την Κύπρο για προσφορά βοήθειας στη γείτονα χώρα.

Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως προγραμματίζει ναυλωμένη πτήση άμεσης επιστροφής Κυπρίων πολιτών και νόμιμα διαμενόντων στη Κυπριακή Δημοκρατία από τον Λίβανο αύριο.

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στην Βηρυτό | Τα δεδομένα και ο απόηχος της καταστροφής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως εγγραφούν (εάν δεν έχουν ήδη εγγραφεί) στην πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy έως 05/08/2020, ώρα 22:00 τοπική, δηλώνοντας την επιθυμία τους για επιστροφή στην Κύπρο ή διαφορετικά να επικοινωνήσουν στο 22801000 (09:00-16:00).

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν θα χρειαστεί για τους επιβάτες η εγγραφή τους στο www.cyprusflightpass.gov.cy όπως και η εκ των προτέρων προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η Ελλάδα θα απέστειλε κλιμάκιο έρευνας και διάσωσης από το Πυροσβεστικό Σώμα με πλήρη εξοπλισμό όπου αναχώρησε το πρωί, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, για τον Λίβανο, με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για επιζώντες.

Διαβάστε επίσης:ΕΚΤΑΚΤΟ | Μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού –  αισθητή και στο εσωτερικό της Κύπρου – VIDEO

Η αποστολή βοήθειας έγινε ταχύτατα, με άμεση ανταπόκριση της χώρας σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το κλιμάκιο που μεταβαίνει στον Λίβανο αποτελείται από μία ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα), αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνομίλησε μαζί τους πριν την αναχώρησή τους για τη Βηρυτό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

 Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης, εφόσον χρειαστεί.

Στο μεταξύ, οδηγίες για τους `Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: LIVE | Κρανίου τόπος το Λιμάνι της Βηρυτού – Φωτογραφίες & VIDEO

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected].

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This