ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Έκρηξη στην Βηρυτό | Τα δεδομένα και ο απόηχος της καταστροφής
Defence Redefined
Published on 05/08/2020 at 09:20

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

“Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης”, στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. “Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει” για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού –  αισθητή και στο εσωτερικό της Κύπρου – VIDEO

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας “συνιστά” στην κυβέρνηση να κηρύξει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα “ασφαλείας” στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την έκρηξη, για πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο λιμάνι της Βηρυτού, η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ), μετέδωσε ότι  “το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα (χθες) στον Λίβανο”

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, του Λιβάνου, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής, ανάφερε πως «Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες». 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα του Λιβάνου “μοιάζουν με φρικτή επίθεση”, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στη θεωρία αφιερωμένης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο περί έκρηξης “βόμβας κάποιου είδους”, επικαλούμενος εκτιμήσεις “αξιωματούχων”.

“Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο”, διαβεβαίωσε ο Τραμπ. “Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση”. Κατά τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου μέσα σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν έκανε λόγο για τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες στις εκρήξεις αυτές.

Η Νιτρική Αμμωνία (Ammonium nitrate – NH4NO3) είναι το κύριο συστατικό του ANFO, ένα δημοφιλές βιομηχανικό εκρηκτικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται σε αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές. Πολλές χώρες καταργούν σταδιακά τη χρήση της σε εφαρμογές καταναλωτών λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο κατάχρησης.

Το νιτρικό αμμώνιο δεν αποτελεί εκρηκτικό στην μορφή που πωλείται συνήθως. Ωστόσο, με την χρήση του μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα εκρηκτικά μείγματα με διάφορες ιδιότητες, ιδίος όταν συνδυάζεται με πρωτογενή εκρηκτικά όπως αζίδια ή με καύσιμα όπως σκόνη αλουμινίου ή μαζούτ.

Άλλωστε, η έκρηξη στο Λιμάνι της Βηρυτού, έφερε ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση που εκτυλίχθηκε σε κυπριακό έδαφος, όταν 26χρονος Λιβανέζος συνελήφθη από τις κυπριακές Αρχές για την κατοχή δύο τόνων νιτρικής αμμωνίας και ήταν μέλος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο 26χρονος ετοίμαζε χτύπημα εναντίον στόχων συμφερόντων του Ισραήλ, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι μεγάλες ποσότητες της νιτρικής αμμωνίας έφτασαν στην Βηρυτό το 2013, όταν το πλοίο που τις μετέφερε, με  όνομα M / V Rhosus (έπλεε από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη), κατασχέθηκε. 

Η υπόθεση δεν επιλύθηκε ποτέ και το φορτίο του πλοίου, 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, αποβιβάστηκε και αποθηκεύτηκε σε μια κοντινή αποθήκη στο Λιμάνι. 

Διαβάστε επίσης: LIVE | Κρανίου τόπος το Λιμάνι της Βηρυτού – Φωτογραφίες & VIDEO

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik/ΓΒΑ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This