ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κυβερνοεπίθεση σε ΚΥΠΕ | Τι αναφέρει η Αρχή Ψηφιακής Ασφαλείας και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας – VIDEO
Defence Redefined
Published on 10/10/2020 at 13:09

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μέσω των λογαριασμών του σε Κοινωνικά Δίκτυα ανακοινώνει ότι τα ηλεκτρονικά του συστήματα έχουν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κανονική ροή ειδήσεων.

Το ΚΥΠΕ αναφέρει επίσης ότι η υπόθεση καταγγέλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και καταβάλλονται προσπάθειες για επαναφορά του συστήματος. Σε επικοινωνία μας με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας η οποία είναι και η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων μας λέχθηκε ότι το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση και δεν μπορούν να αναφέρουν οτιδήποτε περισσότερο επί του παρόντος. Το ίδιο μας λέχθηκε και από αρμόδιους του ΚΥΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Ενημερωτική Ιστοσελίδα δέχτηκε επίθεση Τούρκων χάκερς

Ειδικοί σε θέματα κυβερνοάμυνας ωστόσο, ανέφεραν στην ιστοσελίδα μας ότι είναι πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα όμως είναι πιθανή η επίθεση τύπου άρνησης εξυπηρέτησης (Distributed denial of service-DDoS attack). 

H επίθεση τύπου DDoS σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρεία παροχής ψηφιακής ασφάλειας Cloudflare είναι μια κακόβουλη προσπάθεια να διαταραχθεί η φυσιολογική κυκλοφορία ενός στοχευμένου διακομιστή (server), υπηρεσίας ή δικτύου κατακλύζοντας τον στόχο ή την υποδομή γύρω από τον στόχο με υπερβολική διαδικτυακή κίνηση (traffic) σε σημείο που ο διακομιστής δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω μεγάλου όγκου.

 

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μορφή υβριδικού πολέμου και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί περιστατικά με επιθέσεις του τύπου από Τούρκους χάκερς σε Ελλάδα και Κύπρο. Χαρακτηριστικά όπως ανέφεραν στο παρελθόν τρεις (3) αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, χάκερς που φέρονται να ενεργούσαν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης στόχευσαν, μεταξύ άλλων, ιστοσελίδες της ελληνικής, της κυπριακής αλλά και της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις φαίνεται ότι έγιναν στα τέλη του 2018, αρχές του 2019.

Οι χάκερς είχαν επιτεθεί σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, πρεσβειών και υπηρεσιών ασφαλείας. Πέραν τούτων επίθεση δέχτηκαν και οι υπηρεσίες email της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος, το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι μεταδίδει ειδήσεις μέσω των σελίδων του στο facebook, www.facebook.com/cyprusnewsagency και www.facebook.com/cnainenglish

Διαβάστε επίσης: 

Webinar για την κυβερνοασφάλεια από το Υπουργείο Άμυνας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This