ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και εγένετο η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου – Η νέα δομή των Ειδικών Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 29/04/2021 at 09:43

Οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, εισέρχονται στην νέα εποχή, μετά από τις τελευταίες αποφάσεις από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η αναδιοργάνωση, που πήρε το “πράσινο φως” προνοεί την συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Σύμφωνα με ρεπορτάζ, της εφημερίδας “Καθημερινή” (Βασίλης Νέδος), οι ειδικές δυνάμεις θα αποκτήσουν διακλαδικό ρόλο και η ΔΕΠ θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η ΔΕΠ θα περιλαμβάνει το το σύνολο των ειδικών δυνάμεων και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θα διοικείται από Αντιστράτηγο, υπεύθυνο για τον επιχειρησιακό έλεγχο των ειδικών δυνάμεων σε καιρό ειρήνης και θα λειτουργεί ως σύμβουλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η ΔΕΠ θα απαρτίζεται από δύο σχηματισμούς, επιπέδου μεραρχίας, των οποίων τα επιτελεία θα είναι οργανωμένα κατά τα συμμαχικά πρότυπα.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Πρώτη επίσημη για τα σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου MARK V – Φωτογραφίες & VIDEO

Οι μεραρχίες θα είναι οι εξής: 

  • Μια μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών (Ι ΜΠ)
  • Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Συγκροτείται, επίσης Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), στην οποία θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90, τα οποία μετά και τις τελευταίες αποφάσεις αυξάνονται σε αριθμό και διαθεσιμότητες. Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κωνσταντίνου Φλώρου, στον οποίο ανήκει και η ευρύτερη σύλληψη για τη νέα ΔΕΠ, τα χρονοδιαγράμματα θα είναι πολύ αυστηρά, προκειμένου η ΔΕΠ να είναι λειτουργική το ταχύτερο δυνατόν. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η εκπαίδευση και η επιμόρφωση του προσωπικού. 

Γίνεται επίσης, προσπάθεια για την προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μάλιστα, μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, παραλήφθηκε δωρεάν υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ. Στην προσπάθεια για προμήθεια νέων υλικών, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά υλικών (π.χ κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων. 

Την ίδια ώρα, το στρατόπεδο του, «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο), θα διαμορφωθεί σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων, στο οποίο θα εκπαιδεύεται προσωπικό και από άλλες χώρες. Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13ου Λόχου Τεχνικού (13 ΛΤΧ) με τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων της νέας ΔΔΕΕ και ειδικότερα των νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων (Viking), των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια βελτίωσης των υποδομών εντάσσεται και η ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο βολής Κανδηλίου, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου.

Τα πλεονεκτήματα της νέας ΔΕΠ, θα είναι η η ενότητα διοικήσεως, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, η αμεσότητα στην έκδοση και εκτέλεση διαταγών, η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διατιθέμενων μέσων, η διακλαδικότητα, η επίτευξη οικονομίας κλίμακας στην προμήθεια υλικών, η τυποποίηση της εκπαίδευσης και των τακτικών/τεχνικών διαδικασιών και η κοινή αντίληψη.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα σκάφη S1200, της Norsafe που θα εξοπλιστεί ο Ελληνικός Στρατός – VIDEO

Με πληροφορίες από: kathimerini.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This