Ισραήλ | Στόχος η εξόντωση της Χαμάς και δημιουργία νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας
Andreas Pogiatzi
Published on 20/10/2023 at 15:42

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (…) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Πρόσκληση στη Σύνοδο για τη Μέση Ανατολή

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθει στη Γάζα το νωρίτερο αύριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

«Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

Ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να είναι πιο ακριβής σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

Ο ίδιος εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι παραδόσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και, ας το ελπίσουμε, με τρόπο ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ | Το χρονικό της επίθεσης, ο ρόλος της Χεζμπολάχ και το γεωπολιτικό σκηνικό – Χάρτες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This