Ιράν – Βενεζουέλα | Υπέγραψαν συμφωνία 20ετούς συνεργασίας στον απόηχο της Συνόδου της Αμερικής
Defence Redefined
Published on 13/06/2022 at 09:00

Το Ιράν και η Βενεζουέλα υπέγραψαν προχθές ένα 20ετές πρόγραμμα συνεργασίας, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου, των πετροχημικών προϊόντων, του τουρισμού και του πολιτισμού. Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας έγινε στο παλάτι Σανταμπάντ, που βρίσκεται στα βόρεια της Τεχεράνης, παρουσία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του Ιρανού ομολόγου του, Εμπραχίμ Ραΐσι.

Υπενθυμίζεται πως ο Νικολάς Μαδούρο είχε τις προηγούμενες ημέρες επισκεφθεί την Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την Αλγερία.

Η συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της Συνόδου της Αμερικής, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκρινε ότι η δημοκρατία είναι “απαραίτητο συστατικό για το μέλλον της Αμερικής” στην επίσημη τελετή έναρξης της 9ης Συνόδου.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | “Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταιβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής”

“Η περιοχή μας είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Δεν συμφωνούμε πάντα, ή για όλα. Όμως, επειδή είμαστε δημοκρατίες, προσεγγίζουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και με διάλογο”, είπε.

Η σύνοδος αυτή σημαδεύεται από την απουσία αρκετών αρχηγών κρατών, ιδίως του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Βολιβίας, της Ονδούρας. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να συμμετάσχει, επειδή ο Λευκός Οίκος απέκλεισε από τη Σύνοδο την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, ο οποίος συμμετείχε αντ’ αυτού στη Σύνοδο, είπε στους συγκεντρωμένους πως ο αποκλεισμός των τριών χωρών ήταν “στρατηγικό λάθος”. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τρόπους να υπάρξει μεταρρύθμιση των περιφερειακών θεσμών.

Η αμερικανική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις “επιφυλάξεις” της εξαιτίας “της έλλειψης δημοκρατικού χώρου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στις τρεις χώρες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ν. Κορέα | Κοινή εκτόξευση πυραύλων ATACMS – VIDEO

Στη Σύνοδο της Αμερικής υποτίθεται ότι επρόκειτο να επιδειχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής, που είχαν τρωθεί επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον έχει ελπίδες πως θα επαναβεβαιώσει την επιρροή της στην περιφέρεια, εν μέσω επενδύσεων της Κίνας στην περιοχή με σκοπό να αποκτήσει ερείσματα.

Το κέντρο μελετών Council of Foreign Relations καταμετρά έντεκα επισκέψεις του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην περιοχή αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2013. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επισκεφθεί καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.Η Ουάσινγκτον πάντως δεν εννοεί να ανταποδώσει τις κινήσεις της Κίνας κάνοντας φαραωνικές δαπάνες.

Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ επιθυμούν να καταλήξουν σε μία “περιφερειακή συμφωνία” με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τη μετανάστευση. Ο Μπάιντεν “ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες να υιοθετήσουν ή να ενισχύσουν τις διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων για την παροχή ασύλου στο έδαφός τους, να φρουρήσουν πιο αποτελεσματικά τα σύνορά τους” και να εντοπίσουν “τους ανθρώπους που δεν δικαιούνται” άσυλο, επεσήμανε υψηλόβαθμη αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ωστόσο, η ίδια δεν αναφέρθηκε σε πολλές λεπτομέρειες της “Διακήρυξης του Λος Άντζελες”, η οποία αναμένεται να θέσει την αρχή της “κοινής ευθύνης” απέναντι στη μετανάστευση για να δημιουργηθούν “πιθανότητες ασφαλούς και ομαλής μετανάστευσης” όσο και για να “παταχθεί η εμπορία ανθρώπων”, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα για τον Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | “Σύντομα νέες συνεργασίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Άμυνας”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This