Ινδονησία | Η πρώτη χώρα που θα εξοπλιστεί με F-15EX – Τα ποσά και το περιεχόμενο της σύμβασης
Andreas Pogiatzi
Published on 26/08/2023 at 15:05

Σε μια αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυση των αεροπορικών της δυνατοτήτων, προχώρησε η Ινδονησία, η οποία υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική Boeing, για την πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 4,5 γενιάς F-15EX, μια αγορά η οποία θα αναβαθμίσει αισθητά τον στόλο αεροσκαφών της χώρας. 

Το F-15EX είναι η πιο προηγμένη έκδοση του F-15, με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης (fly-by-wire), νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), ψηφιακό πιλοτήριο και τα πιο πρόσφατα συστήματα λογισμικού και αποστολής. 

Η αεροπορία της Ινδονησίας (Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara), αν και διαθέτει μεγάλη αεροπορική παράδοση, δεν διαθέτει σχετικά μεγάλους αριθμούς σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 12 Mirage 2000 5EDA/5DDA, 33 F-16 στις εκδόσεις A/B/AM/BM/C και D, 22 Hawk 209, 5 Sukhoi Su-27 SKM, 11 Sukhoi Su-30 MK2 και 13 T-50 Golden Eagle T-50i. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές τις δαπάνες. Πέραν των αμερικανικών F-15EX, η TNI-AU θα παραλάβει επίσης και 42 Rafale F4, από τη γαλλική Dassault, στην τιμή των 8.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρνοντας έτσι την “επανάσταση” στις αεροπορικές δυνατότητες της χώρας. 

Διαβάστε επίσης: Ινδονησία | Προμήθεια 42 μαχητικών αεροσκαφών Rafale – Πρόθεση για δύο υποβρύχια τύπου Scorpene

Τα F-15 της Ινδονησίας θα εξαχθούν ως F-15 IDN και θα είναι ουσιαστικά η εξαγωγική έκδοση του F-15EX, στη χώρα, αφού θα διαμορφωθούν για τις ανάγκες της. Η αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης θα κοστίσει στην Ινδονησία 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα πρέπει να πληρώσει επίσης άλλα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχετικό εξοπλισμό ως μέρος της συμφωνίας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Prabowo Subianto, μέσα στο πιλοτήριο F-15EX στο Σεντ Λούις του Μιζούρι των ΗΠΑ, στις 22 Αυγούστου ©AFP

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – ΗΠΑ | Η “Οργή του Ποσειδώνα” με τη συμμετοχή F-15E και πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων – Φωτογραφίες

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δέσμευσή μας να προμηθευτούμε με το κορυφαίο μαχητικό F-15EX για την Ινδονησία», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Subianto. Και πρόσθεσε: «Αυτό το υπερσύγχρονο μαχητικό θα προστατεύσει και θα ασφαλίσει το έθνος μας με τις προηγμένες δυνατότητές του».

Όσον αφορά τη διαμόρφωση του F-15IND, οι αξιωματούχοι της Boeing και της Ινδονησίας, διαβεβαίωσαν ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες του F-15EX στην έκδοση F-15IDN.

«Έχουμε επενδύσει χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του F-15EX. Δεν υπάρχει άλλο μαχητικό σαν το F-15 στον κόσμο και αυτή η πλατφόρμα θα βάλει την Ινδονησία στην κορυφή των δυνατοτήτων αεροπορικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Mark Sears.

 «Η Boeing είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και παραμένει αφοσιωμένος εταίρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην προώθηση των διεθνών στόχων ασφάλειας με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Η Ινδονησία ήταν, μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους, υποψήφια για να ενταχθεί στη λέσχη χρηστών F-15, η οποία αριθμεί επί του παρόντος μόλις επτά χώρες σε όλο τον κόσμο. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει αγοράσει μέχρι στιγμής το πιο πρόσφατο μοντέλο F-15EX, αν και η προηγούμενη έκδοση F-15QA του Κατάρ, είναι αυτή στην οποία βασίζεται το F-15EX.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Θα πουλήσουν αεροσκάφη F-15 στην Αίγυπτο

Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Ινδονησία θα αποτελέσει την πρώτη χώρα, η οποία θα παραλάβει τα F-15EX. Το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για την αγορά των F-15EX από την Ινδονησία,  υπογράφηκε στις 22 Αυγούστου, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, την τοποθεσία της μονάδας παραγωγής των F-15, από τον Υπαρχηγό της Ινδονησιακής Αεροπορίας, Yusuf Jauhari και τον Mark Sears, αντιπρόεδρο και διευθυντή του προγράμματος της Boeing Fighters.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This