Ιαπωνία | Χαλάρωση κανόνων εξαγωγής αμυντικού υλικού
Defence Redefined
Published on 27/03/2024 at 17:05

Ένα ακόμη βήμα πιο μακριά από την φιλειρηνική της πολιτική κάνει η Ιαπωνία, καθώς το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να γίνει εξαγωγή του μαχητικού αεροσκάφους, που αναπτύσσει σε συνεργασία με τον Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.  

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία χαλάρωσε τους κανόνες για τις εξαγωγές όπλων, ώστε να επιτραπεί η πώληση των αεροσκαφών σε χώρες με τις οποίες η Ιαπωνία έχει υπογράψει αμυντικά σύμφωνα και στις οποίες δεν υπάρχει τρέχουσα σύγκρουση.

Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2027, επικαλούμενη τις απειλές που συνιστούν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Ιταλία συγχώνευσαν τα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς τους σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία μεταξύ χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, η οποία είναι η πρώτη μεγάλη συνεργασία της Ιαπωνίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας πέραν των ΗΠΑ από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμφωνία έχει σκοπό να θέσει σε υπηρεσία ένα προηγμένο μαχητικό πρώτης γραμμής από το 2035, συνδυάζοντας το βρετανικό πρόγραμμα Future Combat Air System (FCAS), γνωστό και ως Tempest, με το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X σε ένα εγχείρημα ονόματι GCAP (Global Combat Air Programme).

Διαβάστε επίσης: GCAP | Μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς από Ιαπωνία, Μ. Βρετανία και Ιταλία

Η τελευταία κίνηση έρχεται ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπου αναμένεται να τονίσει τη συμμαχία του Τόκιο με την Ουάσινγκτον και την ετοιμότητα της χώρας του να εμπλακεί περισσότερο στις αμυντικές συνεργασίες.

Ο Κισίντα έχει επίσης δηλώσει ότι το να επιτραπεί η εξαγωγή πολεμικών αεροσκαφών σε τρίτες χώρες είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του Τόκιο ως εταίρος σε άλλα μελλοντικά διεθνή αμυντικά προγράμματα.

Η αλλαγή της νομοθεσίας είναι ωστόσο αμφιλεγόμενη στην Ιαπωνία, επειδή η χώρα εξακολουθεί να τηρεί ένα σύνταγμα, που αποκηρύσσει τον πόλεμο, και εγκρίθηκε μετά την ήττα της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αλλαγή έρχεται κατόπιν μιας ξεχωριστής προσαρμογής της νομοθεσίας εξαγωγών αμυντικού υλικού για να επιτρέψει τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού, που κατασκευάστηκε κατόπιν άδειας, στις χώρες που κατέχουν τα σχέδια και συγκεκριμένα φωτογραφίζοντας την αποστολή πυραύλων αεράμυνας Patriot στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Παρέλαβαν Patriot από την Ιαπωνία για αναπλήρωση αποθεμάτων που μειώθηκαν λόγω Ουκρανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This