ΗΠΑ | Παρέλαβαν Patriot από την Ιαπωνία για αναπλήρωση αποθεμάτων που μειώθηκαν λόγω Ουκρανίας
Defence Redefined
Published on 24/12/2023 at 16:00

Η Ουάσιγκτον καλωσόρισε την Παρασκευή μια πολύ σπάνια απόφαση που έλαβε το Τόκιο, να σταλούν στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν μειωθεί σε καίριο βαθμό εξαιτίας της βοήθειας που παρέχουν στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ευγνώμων στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, ανέφερε σε δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου ο Τζέικ Σάλιβαν, εκτιμώντας πως η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην ασφάλεια της Ιαπωνίας, αφού θα εξασφαλίσει πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής και αντίδρασης.

Για να επιτραπεί η μεταφορά, η Ιαπωνία, η οποία ασκεί πολύ αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές όπλων δυνάμει του Συντάγματός της, χαλάρωσε τους κανόνες για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.

Η αποστολή πυρομαχικών για τα συστήματα Patriot, που παίζουν ρόλο κλειδί στην άμυνα της Ουκρανίας, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ιαπωνία προχωρά σε εξαγωγή θανατηφόρων ειδών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της ασιατικής χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Παρέλαβε ακόμη ένα σύστημα Patriot από τη Γερμανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This