Θαλάσσιο σκάφος με 37 μετανάστες στο Κάβο Γκρέκο – Συνολικά 4055 υπήκοοι τρίτων χωρών επαναπατρίστηκαν από την αρχή του έτους
Defence Redefined
Published on 22/06/2023 at 13:20

Υπόθεση υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία διερευνά η Αστυνομία, μετά την άφιξη αριθμού προσώπων, υπηκόων τρίτης χώρας, με θαλάσσιο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου, το βράδυ που πέρασε.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10.00 στις 21/6 το βράδυ, έγινε αντιληπτό θαλάσσιο σκάφος, στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, στην επαρχία Αμμοχώστου. Πλήρωμα αστυνομικής ακάτου της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας εντόπισε το σκάφος, ξύλινη βάρκα μήκους 7 μέτρων περίπου, στην οποία βρίσκονταν 37 συνολικά πρόσωπα, από τα οποία 28 άντρες, τρεις γυναίκες, και έξι παιδιά, όλοι υπήκοοι τρίτης χώρας. Αυτοί οδηγήθηκαν με τη συνοδεία και δεύτερης αστυνομικής ακάτου στη μαρίνα Αγίας Νάπας, όπου έγιναν εξετάσεις για εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προέκυψαν στοιχεία εναντίον δύο προσώπων, ηλικίας 33 και 31 ετών, οι οποίοι φέρεται να ήταν οι πλοηγοί της βάρκας. Αυτοί συνελήφθησαν από μέλη της Αστυνομίας για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία, ενώ εναντίον τους διερευνάται και υπόθεση υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία.

Οι υπόλοιποι 35 επιβάτες του σκάφους, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας. Το ΤΑΕ Αμμοχώστου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Από την αρχή του έτους επαναπατρίστηκαν 4055 υπήκοοι τρίτων χωρών – Αντιστοιχεί στο 87,7% των αφίξεων

Συνολικά 166 υπήκοοι τρίτων χωρών, που βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο, επέστρεψαν την τελευταία εβδομάδα στις χώρες καταγωγής τους, στο πλαίσιο σχετικών επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Στις επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 10 και 16 Ιουνίου, 2023, συμμετείχαν μέλη της ΥΑ&Μ Αρχηγείου και των επαρχιακών κλιμακίων της ΥΑ&Μ. Από τα 166 πρόσωπα που επαναπατρίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι 107 επέστρεψαν στη χώρα τους οικειοθελώς, ενώ οι υπόλοιπες 59 περιπτώσεις αφορούν αναγκαστικές επιστροφές.

Από την αρχή του χρόνου, μέσω διαφόρων επιχειρήσεων επαναπατρισμού, επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους συνολικά 4055 υπήκοοι τρίτων χωρών, που βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο. Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει το 87,7% του συνολικού αριθμού αφίξεων παράτυπων αλλοδαπών, στην Κύπρο, κατά την ίδια περίοδο.

Πηγή: Αστυνομία Κύπρου

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: FRONTEX | “Επιζήμιες οι μεταναστευτικές ροές για την Κύπρο αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This