Η παρουσία της ειδικής έκδοσης του HUMMER M1118GR στη Θεσσαλονίκη – Φωτογραφίες
Andreas Pogiatzi
Published on 17/11/2023 at 14:35

Κατά την διάρκεια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έξω από το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα εντυπωσιακό High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) γνωστό και ως HUMMER σε μια ειδική έκδοση M1118GR η οποία έφερε ηλεκτρο-οπτικό σύστημα επιτήρησης, ραντάρ επιφανείας και κεραία μετάδοσης δεδομένων.

Το M1118GR, αποτελεί μια ειδικοποιημένη έκδοση του αμερικανικού HMMWV, σε διαμόρφωση οχήματος αναγνώρισης και επιτήρησης.

Τα M1118 GR του Ελληνικού Στρατού. Πηγή: Ισοζύγιο Δυνάμεων

Ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε 60 οχήματα M1118GR, τα οποία έχουν τροποποιηθεί από την τότε κρατική Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ) και την ισραηλινή κατασκευάστρια θωρακισμένων οχημάτων Plasan (εκ των ιδιοκτητών την νέας ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε). Τα 40 οχήματα M1118GR λειτουργούν ως φορείς ραντάρ κινούμενων στόχων με το σύστημα BOR-A550 και 20 ως φορείς Υπερύθρων Αισθητήρων και ηλεκτρο-οπτικού εξοπλισμού MSP-350 MARGOT XXL. 

Ωστόσο η διαμόρφωση στην ΔΕΘ είχε κάποιες διαφορές αφού δεν έφερε κάποιο από τα ανωτέρω συστήματα αλλά ραντάρ επιφανείας Lowrance της Simrad, ηλεκτρο-οπτικό σύνολο (πιθανών το σύστημα SUR της Miltech το οποίο εμφανίστηκε και σε άλλα οχήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου) και κεραία μετάδοσης δεδομένων.

Το M1118GR στη ΔΕΘ. Διακρίνεται η κεραία μετάδοσης δεδομένων, το ραντάρ και το Η/Ε σύνολο

Το ραντάρ επιφανείας μάλιστα, έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε παρόμοια οχήματα M1118GR σε αποστολές για επιτήρηση θαλάσσιου χώρου.

Όχημα αναγνώρισης-επιτήρησης Μ1118GR του Ελληνικού Στρατού. Διακρίνεται το ραντάρ εντοπισμού στόχων επιφανείας Lowrance της Simrad

Οι παραδόσεις των 60 οχημάτων M1118GR στον Ελληνικό Στρατό, ξεκίνησαν το 2007, με το όχημα να μπαίνει σε υπηρεσία το ίδιο έτος.

Το εσωτερικο του M1118GR. Διακρίνονται ο σταθμός ελέγχου και σταθμοί ασυρμάτου της Τhales.

Το όχημα τροφοδοτείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Detroit Diesel 6,2 λίτρων, που αποδίδει 130 ίππους, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Οι τροχοί του, έχουν σχεδιαστεί ούτως ώστε το όχημα να μπορεί να κινείται πάνω σε ανώμαλο δρόμο και σε ίχνη που αφήνουν βαρέα άρματα μάχης. Το όχημα, είναι επίσης εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα πλήρωσης των ελαστικών.

Λοιπές εκδόσεις του HMMWV στον Ελληνικό Στρατό

Η ΕΛΒΟ μαζί με την Plasan, έχουν αναπτύξει επίσης και άλλες παραλλαγές με βάση το όχημα HMMWV, για την εξυπηρέτηση διαφορετικών επιχειρησιακών αποστολών. 

Διαβάστε επίσης: ΕΛΒΟ 2020 | Μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία – Ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας

Ένα από αυτά είναι το ELVO M1114GR, το οποίο μπορεί να μεταφέρει περίπου 1300 κιλά ωφέλιμου φορτίου ενώ μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα 5 ατόμων (οδηγός και 4 άτομα προσωπικό). Το M1114GR είναι εξοπλισμένο με ρωσικής κατασκευής εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM) Kornet.

ELVO M1114GR με εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM) Kornet

Το όχημα διαθέτει χώρο αποθήκευσης 10 βλημμάτων, ενώ είναι επίσης εξοπλισμένο με αυτόματο με πολυβομβιδοβόλο 40 χλστ., όπως και η διαμόρφωση M1115GR. 

ELVO M1114GR με πολυβομβιδοβόλο GMG 40 χιλ

To ELVO M1114GR, έχει βάρος 5.6 τόνους, μήκος 3.14 μέτρα και πλάτος 2.18 μέτρα. Διαθέτει μέγιστη ταχύτητα τα 88 χλμ/ω και αυτονομία τα 443 χλμ.

 Διαβάστε επίσης: Ενεργοποίηση προγράμματος “Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων KORNET-Ε” για τον Στρατό Ξηράς

Επιπλέον, η ΕΛΒΟ ανέπτυξε επίσης ασθενοφόρο M1116GR και όχημα ειδικών δυνάμεων με ανοιχτή οροφή M1117GR, καθώς και όχημα μηχανικού βασισμένη στο HMMWV, χωρίς ωστόσο, όλα αυτά τα οχήματα να διαθέτουν πρόσθετη θωράκιση.  

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το M1114GR παρέχει προστασία από πυρά 7,62×39 χιλ και μπορεί να ανταπεξέλθει σε εκρήξεις που ισοδυναμούν με ισχύ από έκρηξη 3,5 κιλών TNT κάτω από οποιονδήποτε τροχό.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ | Ντεμπούτο του Polaris MRZR των ΕΤΑ με ηλεκτρο-οπτικό σύνολο της FLIR

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This