ΗΠΑ – Κύπρος | “Έπεσαν” οι υπογραφές για το πρόγραμμα State Partnership Program – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 30/03/2023 at 15:10

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή υπογραφής σε στρατιωτικό επίπεδο, της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την οποία εγκαινιάστηκε η ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program (SPP).

Τη Δήλωση Προθέσεων υπέγραψαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και η Διοικήτρια της Εθνοφρουράς της Πολιτείας New Jersey, Ταξίαρχος Lisa J. Hou, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, κας Julie Fisher, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, που πραγματοποιείται στην Κύπρο, από αξιωματούχους της Πολιτείας του New Jersey από 28 μέχρι 30 Μαρτίου 2023.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο τέως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πολιτείας του New Jersey, καθώς και ο Διευθυντής για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, κ. Andrew L. Winternitz.

Μέσω του State Partnership Program, εγκαινιάζεται η συνεργασία μεταξύ της Εθνοφρουράς του New Jersey και της Εθνικής Φρουράς. 

Στόχοι της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης και δυνατοτήτων σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς τομείς όπως: επικοινωνιών, πληροφοριών, κυβερνοάμυνας, ιατρικών διαδικασιών, εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, στρατονομίας, εκπαίδευσης προσωπικού, ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, υποστήριξης στην αντιμετώπιση καταστροφών και έρευνας και διάσωσης.

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία ΗΠΑ – ΚΔ | Σε πρόγραμμα SPP η Εθνική Φρουρά

Από πλευράς του, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφέρθηκε στη συνεισφορά των πρώην Υπουργών Άμυνας, κ. Σάββα Αγγελίδη και κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, οι οποίοι ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο υπόψη πρόγραμμα.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας τα τελευταία δύο χρόνια εκπληρώνεται σταδιακά η φιλοδοξία δημιουργίας μιας αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναφέροντας μερικά από τα πρόσφατα σημαντικότερα σημεία όπως:

  • Την πρόσβαση στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (International Military Education Programme) για Κύπριους αξιωματικούς
  • Την υπογραφή της συμφωνίας Acquisition and Cross Services
  • την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ τόσο για θανατηφόρα όσο και για μη θανατηφόρα υλικά.

Ο κ. Γιωργάλλας επεσήμανε ότι η Κύπρος εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια μια δυναμική αμυντική πολιτική προωθώντας μια στενότερη περιφερειακή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, τους ευρωπαϊκούς εταίρους και τους περιφερειακούς γείτονες της όντας πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο 2ος μόλις εταίρος της Εθνοφρουράς του New Jersey στο εν λόγω πρόγραμμα, μία συνεργασία, που προσθέτει αξία στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε μία εποχή που οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, κατέληξε ο Υπουργός.

Διαβάστε επίσης: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This