Συνεργασία ΗΠΑ – ΚΔ | Σε πρόγραμμα SPP η Εθνική Φρουρά
Defence Redefined
Published on 27/03/2023 at 12:51

Εντός των επόμενων ωρών πέφτουν οι υπογραφές για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών (State Partnership Program – SPP), όπου εκλέγεται ο φιλέλληνας Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος εξήγησε ότι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Κύπρος θα αντλήσει εμπειρίες και τεχνογνωσία, ακόμα και πληροφορίες για τεχνολογικά αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα.

Ο κύριος Γιωργάλλας ανέφερε ότι, στις 30 Μαρτίου, η Λευκωσία θα υποδεχθεί μεγάλη αντιπροσωπεία από το New Jersey, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη από την Κύπρο στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το σχήμα 3 + 1, Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια δομημένη πλέον συνεργασία, η οποία υλοποιείται συνεχώς με καινούργια αντικείμενα που προστίθενται πέρα από τις ασκήσεις ή τις εκπαιδεύσεις.

Μιλώντας για τις διαβουλεύσεις τις οποίες είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ένα κοινό σώμα μεταξύ των δύο χωρών, για διαβούλευση και συντονισμό σε θέματα άμυνας. 

Επιτελείς των δύο Υπουργείων, επεσήμανε ο κύριος Γιωργάλλας, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες την πρώτη τους συνάντηση στην Κύπρο. Θα καταρτίσουν την ατζέντα με τα κοινά θέματα ενδιαφέροντος, τα οποία θα τεθούν σε Υπουργικό επίπεδο.

Ο Υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο συμφωνία την οποία υπέγραψε στην Αθήνα, η Κύπρος εντάσσεται στην συμφωνία 17 χωρών, για προμήθειες στρατιωτικού υλικού μέσα από κοινές προμήθειες.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική εξέλιξη και την αναβαθμισμένη πλέον σχέση την οποία έχουν η Κύπρος  και η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: riknews.com

Διαβάστε ακόμα: EDA | Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This