ΗΝΙΟΧΟΣ – ΩΡΙΩΝ 2023 | Η Εθνική Φρουρά στις μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις – Συμμετοχή Πολεμικής Αεροπορίας και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων
Defence Redefined
Published on 01/05/2023 at 14:54

Η πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-2023», ξεκίνησε στις 24 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 07 Μαΐου 2023 και συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Ιορδανία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία και Σλοβενία και με παρατηρητές Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μπαχρέιν, Σλοβακία και Τυνησία.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας, η διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και η εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων. 

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023»,  με ένα Ε/Π ΑW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας. Το προσωπικό της ΔΑ, συμμετέχει τόσο στην σχεδίαση των εξεταζόμενων σεναρίων σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κλιμάκια των υπόλοιπων χωρών, όσο και σε αριθμό εκπαιδευτικών αποστολών Έρευνας και Διάσωσης Μάχης, Τακτικών Αερομεταφορών και εκτέλεσης επεισοδίων ειδικών επιχειρήσεων. 

Παράλληλα με την «ΗΝΙΟΧΟΣ-2023», διεξάγεται και η Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-2023», στην οποία επίσης συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, με 3 Αξιωματικούς για επάνδρωση του επιτελείου, καθώς και 2 ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Καταδρομών και 1 ομάδα από τη Διοίκηση Ναυτικού, αντίστοιχα.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε συμβολική πτήση Σχηματισμού Μαχητικών Αεροσκαφών άνωθεν του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Στον Σχηματισμό των 10 Αεροσκαφών συμμετείχαν 1 RAFALE, 1 MIRAGE 2000-5, 1 F-4 και 1 F-16 από την Ελλάδα, καθώς και 1 RAFALE από την Γαλλία, 1 Su-30 από την Ινδία, 1 F-18 από την Ισπανία, 1 TORNADO από την Ιταλία, 1 F-16 από την Ιορδανία και 1 F-15 από την Σαουδική Αραβία.

Επίση, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΘΑ, ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Ολοκλήρωση Πολυεθνικών Ασκήσεων “ΗΝΙΟΧΟΣ 22” και “ΩΡΙΩΝ 22” – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This