Ε.Ε. | Ζήτησε μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από το ψευδοκράτος των κατεχομένων
Defence Redefined
Published on 10/07/2022 at 10:29

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ζήτησε από το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο να ενισχύσει τα μέτρα με στόχο τη μείωση του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press αξιωματούχος δήλωσε (8/7) ότι η ΕΕ “εξήγησε τις ανησυχίες της” για το θέμα και ότι το κατοχικό καθεστώς “πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο” για να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών.

Σύμφωνα με τις κυπριακές κυβερνητικές αρχές η συντριπτική πλειονότητα των αφίξεων μεταναστών πραγματοποιείται μέσω της Τουρκίας και του κατεχόμενου βορρά μέσω ενός χαλαρά ρυθμιζόμενου συστήματος φοιτητικής βίζας. Το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε εκ νέου (8/7) την Τουρκία ότι “εργαλειοποιεί συστηματικά οικονομικούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική”.

Η ΕΕ θέλει οι τουρκοκυπριακές “αρχές” να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου για την έκδοση τέτοιας βίζας για να αποτρέψουν τους αιτούντες να τις χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, να διασχίσουν τη ζώνη που ελέγχεται από τον ΟΗΕ και στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλο που οι Τουρκοκύπριοι λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ, μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει οφέλη πλήρους μέλους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 12.000 – ίσος με τον αριθμό για όλο το προηγούμενο έτος. Λέει ότι οι αιτούντες άσυλο αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό της ΕΕ, το 5% των 915.000 κατοίκων της Κύπρου στις ελεύθερες περιοχές.

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πρότεινε τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ επιφορτισμένη με την εξεύρεση τρόπων για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και “την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιτήρησης κατά μήκος της νεκρής ζώνης και την αύξηση της περιπολίας από το λιμενικό”.

Ο Τατάρ επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κύπρο είναι “οι Τουρκοκύπριοι να αποκτήσουν ίσο κυρίαρχο καθεστώς” με την κυπριακή κυβέρνηση και “να συμφωνήσουν σε μια λύση δύο κρατών”, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Επαναπατρισμός 2469 αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο του 2022

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This