ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων 256 Τάγματος Πεζικού με παρουσία Υπουργού Άμυνας – Η πολεμική δράση της Μονάδος
superadmin
Published on 01/08/2021 at 12:47

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ) παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, στην εκκλησία Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Άμυνας  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολεμική δράση της Μονάδος κατά το 1974. Ειδικότερα ο Υπουργός ανέφερε ότι το 256 ΤΠ κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της εισβολής, συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάληψης των οχυρών στη Λεύκα, στο Αγκολέμι και στην Ελιά με συνολικό απολογισμό έξι θυσιασθέντα παλικάρια.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας το Τάγμα ως εφεδρεία του 11ου Τακτικού Συγκροτήματος μετακινήθηκε στον Ασώματο και ο 2ος

Λόχος συμμετείχε σε επιχειρήσεις στο Αγριδάκι. Στις 2 Αυγούστου η μονάδα διατάχθηκε να εισέλθει στις κωμοπόλεις Καραβά και Λαπήθου με ένα λόχο στη  καθεμιά, προκειμένου, στην καταγραφή των θέσεων από τα Ηνωμένα Έθνη οι εν λόγω κωμοπόλεις να βρίσκονται ελεγχόμενες από τις δικές μας δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Το “Βουνό της Σιωπής” | Η τραγική καταστροφή της 181 ΜΠΠ το 1974 | VIDEO

“Έκτη Αυγούστου 1974, ημέρα Τρίτη νωρίς το πρωί. Και ενώ από τις 22 Ιουλίου είχε διαταχθεί εκεχειρία, καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες μάχες, αφού οι συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις τουΤούρκου εισβολέα με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού άρχιζαν την επιχείρηση διεύρυνσης του προγεφυρώματος με την κατάληψη των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά.

Στη Λάπηθο αμύνονταν ο 1ος Λόχος του 256 και στον Καραβά ο 2ος Λόχος συνεπικουρούμενοι από άντρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, του 70 Τάγματος Μηχανικού και αργότερα ενός λόχου της ΕΛΔΥΚ. Η αποστολή των αμυνομένων αν και φαινόταν εξαρχής καταδικασμένη, αποδείχθηκε για ώρες ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον σιδερόφρακτο τουρκικό στρατό” σημείωσε στην ομιλία του ο Χαράλαμπος Πετρίδης.

Παρόλες τις προσπάθειες των αμυνομένων, οι οποίες και επέφεραν σοβαρά πλήγματα στον εχθρό, γύρω στο μεσημέρι οι δύο λόχοι διατάχθηκαν να συμπτυχθούν και να εγκατασταθούν στη γραμμή Βασίλεια – Βαβυλάς. Οι Τούρκοι διεισδύοντας αθέατοι στην περιοχή, έστησαν φονική ενέδρα στις καλαμιές της Αϊρκώτισσας επιφέροντας σοβαρές απώλειες στους μαχητές του 256 ΤΠ με σαράντα εννέα νεκρούς και αγνοούμενους.

Στη δεύτερη φάση της εισβολής η Μονάδα, μετά τις βαρύτατες απώλειες, ανασυγκροτήθηκε στην έδρα της και εγκαταστάθηκε αμυντικά στη διάβαση των Πανάγρων. Με τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής στις 14 Αυγούστου και μετά από ανηλεή βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία, μετακινήθηκε στη σημερινή της έδρα στην Ευρύχου.

Συνολικά καθ΄ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων το 256 Τάγμα Πεζικού είχε 58 νεκρούς και αγνοούμενους. Πέντε αξιωματικοί, δεκατρείς υπαξιωματικοί και σαράντα οπλίτες, αποτέλεσαν παραδείγματα ανδρείας και αυταπάρνησης στην εκτέλεση του ιερού καθήκοντος υπεράσπισης της πατρίδας.

Τα ονόματά τους αναγράφονται στην υπό μορφή αρχαίου ταλάντου επιτύμβια στήλη του Μνημείου Ηρώων, στην έδρα του 256 ΤΠ.

Διαβάστε επίσης: H Μάχη του Κοτζά Καγιά | Η μαρτυρία του Μάκη Οικονομίδη – “Μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις στο κόσμο” – Φωτογραφίες & VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This