ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το “Βουνό της Σιωπής” | Η τραγική καταστροφή της 181 ΜΠΠ το 1974 | VIDEO
Defence Redefined
Published on 20/07/2020 at 18:00

To “Βουνό τη Σιωπής”, είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ δύο μερών, που περιγράφει την αποστολή της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού κατά την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την τουρκική αποβατική ενέργεια στην περιοχή της Κερύνειας, στον Πενταδάκτυλο τις μαύρες ημέρες του Ιουλίου του 1974.

Η ταινία περιγράφει τη τραγική ιστορία των ηρωικών μονάδων 181 ΜΠΠ (Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού) και 191 ΠΟΠ (Πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού). Οι δύο μονάδες στις 23 Ιουλίου 1974 βρέθηκαν σε μάχη ενέδρα, εν ώρα κατάπαυσης του πυρός και καταστράφηκαν οικτρά. Η μάχη κράτησε περίπου δύο ώρες και οι πυροβολητές βρέθηκαν να μάχονται μάχη σώμα με σώμα με Τούρκους κομάντος, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους, πιστοί στις διαταγές τους.

Διαβάστε επίσης: 20 Ιουλίου 1974 | Η Κύπρος θυμάται και τιμά τους υπερασπιστές της πατρίδας εναντίον του Τούρκου εισβολέα

Οι δύο μονάδες μετρούν 39 αγνοούμενους και 5 πεσόντες, αριθμός μεγάλος για μονάδες πυροβολικού. Ανάμεσα τους, αγνοούμενος κι ο εκ Θεσσαλονίκης διοικητής Ανχης (ΠΒ) Στυλιανός Καλπουρτζής. Κατά τη μάχη συνελήφθησαν 48 αιχμάλωτοι. Οι περισσότεροι δε πυροβολητές τραυματίστηκαν.

Το μεγαλύτερο μέρος των δύο ντοκιμαντέρ, στο οποίο περιλαμβάνονται δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων πολεμιστών της Ηρωικής 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ, έχει γυριστεί στο χώρο της Τραγικής και συνάμα Επικής μάχης ενέδρας της 23ης Ιουλίου στις κατεχόμενες από τον Αττίλα περιοχές της Ασιεντρούσας Συγχαρί, στα κατεχόμενα στρατόπεδα της 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ στα χωριά Τρίκωμο και Συγχαρί και στο ¨Μουσείο¨ Καραογλάνογλου στη περιοχή Πέντε Μίλι.

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται πλάνα από τουρκική ταινία, η οποία δείχνει τη καταστραμμένη φάλαγγα λίγες μόλις μέρες μετά το ολοκαύτωμα.

Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται και με τα γιατί, της τραγωδίας που στιγμάτισε και στοίχειωσε τις ψυχές των πυροβολητών που επέζησαν.

Το ντοκιμαντέρ «Το Βουνό της Σιωπής» είναι μια ταινία αφιερωμένη σε αυτούς που πολέμησαν και χάθηκαν στην ενέδρα της Ασιεντρούσας, στο βούνό που σηκώνει τη σημαία της ντροπής μας. Είναι μια ταινία που αφιερώνεται και σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν της αιχμαλωσίας, σε όσους διάβηκαν κατακρεουργημένοι τις κορυφές του Πενταδακτύλου και επέστρεψαν.

Την γενική επιμέλεια, ιστορική έρευνα και σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Αίμιλη Μιχαήλ και την μουσική επένδυση ο γνωστός συνθέτης και μουσικός παραγωγός Ανδρέας Γιωργαλλής

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού έχει επωμιστεί το οικονομικό κόστος της ταινίας αυτής υποστηριζόμενος από  χορηγούς, η οποία αποτελεί μια ακόμα προσφορά του προς την Ιστορία της Πατρίδας μας.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής για το Άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, Βουλευτή κου Μαρίνου Σιζόπουλου, για παράδοση τόσο των αμοντάριστων πλάνων όσο και των δύο ολοκληρωμένων ντοκιμαντέρ στη Κυπριακή Βουλή, σαν την συνεισφορά του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού στο έργο της Επιτροπής.

Πέρα της παραπάνω πρότασης το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου πρότεινε τη προβολή της ταινίας σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Στις συνεντεύξεις πήραν μέρος οι: 

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ, Κόρη Διοικητή 181 Μ.Π.Π.,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ανθυπολοχαγός 191 Π.Ο.Π.,

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Αντοαεροπόρος 181 Μ.Π.Π.,

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΤΣΙΛΛΗΣ, Οδηγός Διοικητή 181 Μ.Π.Π.,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΓΙΑΣ, Πυροβολητής 181 Μ.Π.Π.,

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ανθυπολοχαγός 181 Μ.Π.Π.,

ΧΑΡΗΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, Πυροβολητής 181 Μ.Π.Π.,

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΚΟΥΡΑΣ, Πυροβολητής 181 Μ.Π.Π.,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, Πυροβολητής 181 Μ.Π.Π.,

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Έφεδρος 181 Μ.Π.Π.,

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ, Πυροβολητής 181 Μ.Π.Π.,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, Μάγειρας 181 Μ.Π.Π.,

ΡΕΝΟΣ ΠΑΠΑΚΑΚΚΟΥΡΑΣ, Οδηγός Διοικητή 181 Μ.Π.Π.,

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, Έφεδρος 181 Μ.Π.Π.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This