Εσθονία | Προμήθεια οπλικών συστημάτων Piorun MANPADS από την Πολωνία
Defence Redefined
Published on 12/09/2022 at 17:00

Η Εσθονία υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία για την απόκτηση του οπλικού συστήματος Piorun, ενός μικρού βεληνεκούς, φορητού συστήματος αεράμυνας (Man-Portable Air Defence System – MANPADS), που χρησιμοποιείται ήδη τόσο από την Πολωνία όσο και από την Ουκρανία.

Το Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων της Εσθονίας και η κρατική αμυντική εταιρεία της Πολωνίας Mesko υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία έρχεται περίπου έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του Πολωνού υπουργού Άμυνας, Mariusz Błaszczak, και του υπουργού Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur.

Διαβάστε επίσης: Rafael και Mesko | Συμπαραγωγή του SPIKE SR για το Πολωνικό Πρόγραμμα Pustelnik – VIDEO

Ο Błaszczak είπε σε δήλωση που παρασχέθηκε από το υπουργείο του ότι οι παραδόσεις των οπλικών συστημάτων “Piorun” στην Εσθονία θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο και έχουν ως στόχο να οικοδομήσουν τοίχος ανθεκτικότητας στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος, στην οποία η Ουκρανία δέχτηκε επίθεση από τη Ρωσία. 

Από το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, ο ουκρανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει το συστήματα “Piorun” για να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη, UAVs ακόμη και πυραύλους (σύμφωνα με αναφορές) τύπου cruize.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Mesko θα παραδώσει 100 εκτοξευτές Piorun και 300 βλήματα στην Εσθονία, σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση. Η εκπαίδευση πάνω στο σύστημα “Piorun” για τις δυνάμεις της Εσθονίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, ακολουθούμενη από τις πρώτες παραδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ο Pevkur είπε σε μια δήλωση ότι η σύμβαση είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για τις δυνατότητες αεράμυνας μικρού βεληνεκούς της Εσθονίας, οι οποίες με τη σειρά τους είναι μια αναβάθμιση για την δυνατότητα αυτοάμυνας της Εσθονίας στο σύνολό της. Επιπλέον, αυτή η προμήθεια αποτελεί ορόσημο για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, τόσο από την άποψη της ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας όσο και από την άποψη της διμερούς συνεργασίας.

Η Εσθονία διέθεσε 103 εκατομμύρια ευρώ (102 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας της, σύμφωνα με την Εσθονική ανακοίνωση, ενώ τον Ιούνιο, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έδωσε εντολή στη Mesko να αποκτήσει 600 εκτοξευτές “Piorun” και 3.500 πυραύλους στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ζλότι (735,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η Mesko είπε ότι οι παραδόσεις στον πολωνικό στρατό θα ξεκινήσουν φέτος.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Η Γερμανία στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Strela

Το Piorun που ονομάζεται επίσης GROM-M και με το παρατσούκλι “Thunder” είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του οπλικού συστήματος GROM MANPADS, που περιλαμβάνει ένα single-shot, μικρής εμβέλειας βλήμα, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την πολωνική εταιρεία MESKO με βάση το σοβιετικής κατασκευής οπλικό σύστημα 9K38 Igla (SA-18 Grail) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Άμυνας MSPO τον Σεπτέμβριο του 2015 με την επωνυμία GROM-M. 

Όσον αφορά τη χρήση μάχης, το εν λόγω MANPADS έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει χαμηλά ιπτάμενους στόχους τόσο μετωπικά (head-on) όσο και σε λειτουργία καταδίωξης (pursuit courses) σε σύνθετα περιβάλλοντα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Περαιτέρω, το επίμαχο οπλικό σύστημα αποτελείται από ένα βλήμα, έναν σωληνωτό εκτοξευτή μίας χρήσης, έναν μηχανισμό εκκίνησης και ένα τροφοδοτικό ισχύος επί του εδάφους. Η διάταξή του αποτελείται από την κεφαλή, η οποίο φιλοξενεί τα συστήματα ανίχνευσης και ελέγχου, τον κινητήρα, που βρίσκεται στην ουρά, και την πολεμική κεφαλή, που είναι τοποθετημένη ανάμεσά τους.

Διαβάστε επίσης: Javelin | Ο αντιαρματικός πύραυλος που έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης

Επιπλέον, το σύστημα ελέγχου του βλήματος είναι ψηφιακό, αυξάνοντας έτσι την αξιοπιστία της ανίχνευσης στόχων και τη συνολική αποτελεσματικότητα στη μάχη.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του “Piorun” συμπεριλαμβάνονται:

  • Χειριστής: 1
  • Βάρος βλήματος: 10,5 κιλά
  • Διάμετρος βλήματος: 72 χιλ
  • Μήκος βλήματος: 1.596 χιλ
  • Πολεμική κεφαλή: βάρος: 1,82 κιλά / τύπος: θραυσμάτων υψηλής εκρηκτικότητας HE (High Explosive) fragmentation με σετ διαφορετικών πυροσωλήνων (fuzes)
  • Μέγιστη ταχύτητα βλήματος: 660 μ/δ
  • Μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο: 10 – 4.000 μέτρα
  • Μέγιστο επιχειρησιακό βεληνεκές: 400-6500 μέτρα
  • Συνολικό βάρος: 16,5 κιλά
  • Κινητήρας: Στερεού καυσίμου
  • Χρόνος ανάπτυξης: Έτοιμο για πυροδότηση από 5 έως 10 δευτ.
  • Σύστημα καθοδήγησης: Παθητικός αισθητήρας υπέρυθρης ακτινοβολίας (Passive InfraRed sensor) μαζί με δυνατότητα τοποθέτησης διαφόρων αισθητήρων ανίχνευσης

Επίσης, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του “Piorun” είναι η ύπαρξη ενός μίνι πληκτρολογίου στη δεξιά πλευρά της μονάδας σκανδάλης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή διαφορετικών στόχων, περιβαλλόντων και λειτουργιών εργασίας. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, έχει προστεθεί ένα “σύστημα εξουσιοδότησης”, που επιτρέπει την χρήση μόνο στον χειριστή με το κλειδί χρήσης.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This