Ερυθρά Θάλασσα | Συμμαχία 10 χωρών εναντίον των Χούθι
Defence Redefined
Published on 19/12/2023 at 20:48

Συμμαχία 10 χωρών εναντίον των Χούθι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν Γαλλία, Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σεϋχέλλες με στόχο την αποτροπή των επιθέσεων των ανταρτών εναντίον των πλοίων. 

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τον σχηματισμό συμμαχίας 10 χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των, υποστηριζόμενων από το Ιράν, Χούθι εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ. 

Η πρόσφατη κλιμάκωση των ανεύθυνων επιθέσεων των Χούθι από την επικράτεια της Υεμένης, απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ναυτικών και παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε, και για αυτό ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης “Prosperity Guardian”, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός. 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Οστιν απαίτησε από το Ιράν να τερματίσει την υποστήριξη, που παρέχει στις επιχειρήσεις των Σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ δεν συγκαταλέγεται στη συμμαχία, αλλά διατηρεί πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την αποτροπή επιθέσεων των Χούθι. 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για νέες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο δυο εμπορικά σκάφη που κατ’ αυτούς συνδέονταν με το Ισραήλ. 

Μάλιστα, το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Carney κατέρριψε 14 UAV, που εκτοξεύτηκαν εναντίον του από τη Νότια Υεμένη και τους φιλοιρανούς Χούθι, στην πρώτη ίσως καταγεγραμμένη επίθεση κορεσμού σε πλοίο. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ιρανικά drones είχε καταρρίψει και γαλλική φρεγάτα.

Διαβάστε επίσης: Ερυθρά Θάλασσα | Γαλλική φρεγάτα κατέρριψε δύο UAVs προερχόμενα από την Υεμένη

Οι αντάρτες Χούτι δήλωσαν σήμερα πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας νέας συμμαχίας για την προστασία της ναυσιπλοΐας. 

Τα πλοία προτιμούν να αποφεύγουν πλέον τη διέλευση από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, το οποίο χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική και μέσω του οποίου διέρχεται το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, προειδοποίησαν πως θα βάζουν πλέον στο στόχαστρο οποιοδήποτε πλοίο διέρχεται από τα ανοικτά της χώρας αν έχει σχέση με το Ισραήλ, σε αντίποινα για τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς. Πύραυλοι και drones των Χούτι καταρρίφθηκαν από πολεμικά πλοία που περιπολούν στη θαλάσσια περιοχή το τελευταίο διάστημα. 

Η Ερυθρά Θάλασσα χαρακτηρίζεται “αυτοκινητόδρομος της θάλασσας”, καθώς συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό, δηλαδή την Ευρώπη με την Ασία. Περίπου 20.000 πλοία διέρχονται κάθε χρόνο από τη Διώρυγα του Σουέζ, σημείο εισόδου και εξόδου για τα σκάφη που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα. Όταν δεν διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, κάτι που κάνει πολύ πιο δαπανηρά τα ταξίδια. 

Για τη σύνδεση Ρότερνταμ και Σιγκαπούρης, η παράκαμψη αυτή επιμηκύνει το ταξίδι κατά 40%, από τα περίπου 8.400 ναυτικά μίλια (15.550 χιλιόμετρα) στα 11.720 μίλια (21.700 χλμ.), σύμφωνα με την S&P Global. Αρκετά πλοία, ιδίως των ναυτιλιακών εταιρειών Maersk και MSC, ακολουθούν ήδη αυτή τη ρότα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Γεμίζει με θαλασσινό νερό τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This