ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη | Συζήτηση για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών
Defence Redefined
Published on 01/07/2020 at 16:09

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης για συνομιλίες με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ. 

Σύμφωνα με τα όσα ανάρτησε ο κ. Δένδιας στο Twitter, μαζί με τον κ. Σάλεχ, συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η λιβυκή κρίση και στην απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη. 

Συμφώνησαν επίσης ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη και ότι η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και το γεγονός πως η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής – και μάλιστα ελληνικής – προέλευσης.

Όσον αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι έγινε συζήτηση με τον Λίβυο πρόεδρο του Κοινοβουλίου στο πλαίσιο όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως «μνημόνιο» Σαράζ-Τουρκίας, αλλά του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. 

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Τα μάτια στραμμένα στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα – Τα αντιμαχόμενα μέρη, η διπλωματία και πολλά άλλα στον διαδραστικό χάρτη (VIDEOS-PHOTOS)

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This