ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ελληνο-γαλλική στρατιωτική συμμαχία | b EL harra για το ΠΝ ;
Defence Redefined
Published on 27/09/2021 at 20:17

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα και η Γαλλία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και ριζικής αναβάθμισης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία αναμένεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες να ανακοινωθεί αύριο θα περιλαμβάνει -πλην απροόπτου- ως επισφράγισμα των στενών διμερών σχέσεων την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI και κορβετών τύπου Gowind καθώς και την αγορά επιπλέον 6 μαχητικών Rafale F3 (την οποία ήδη προανείγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2021). 

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | 6 επιπλέον Rafale για την Πολεμική Αεροπορία δια στόματος Πρωθυπουργού

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα που αφορά την αγορά νέων σκαφών και αναβάθμιση των φρεγατών MEKO 200 υπάρχουν μέχρι στιγμής οι εξής συγκλίνουσες πληροφορίες από τον τύπο:

Είτε 2 FDI +2 option και 3 GOWIND +1 option ή 3 FDI +1 option και 3 GOWIND +1 option

Η τελευταία εξάδα καινούργιων Ραφάλ, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είναι ακόμα ασαφές πότε θα παραδοθεί, σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν είναι προγραμματισμένο να παραληφθεί από την Π.Α. και η δεύτερη εξάδα μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Εξίσου ασαφές είναι το κόστος των έξι καινούργιων, ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση και αυτά να αγοραστούν με τον πλήρη φόρτο βλημάτων Meteor, Mica, Scalp και Exocet.

Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο Παρίσι τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση.

Ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας διαμορφώνονται ακόμη και αυτή την ώρα σε τεχνικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συμφωνία απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τη φράση «κάντε λίγη υπομονή».

Η Γαλλία έρχεται να καλύψει δυναμικά, σε συνεργασία με την Ελλάδα, το κενό ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο για την Ευρώπη και τη Δύση. Η συζήτηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα έχει επιπλέον βαρύτητα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να έχουν αναδείξει την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης. Από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Σαχέλ αναγκάζουν τα δύο κράτη να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος. Γιατί θα υπάρξουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι παρόντα. Αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η Ε.Ε..

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη Μητσοτάκη στην «Le Figaro» | Αμμόχωστος, Rafale και τέσσερις νέες φρεγάτες

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This