Εθνική Φρουρά | ΣΥΟΠ μέχρι τα 42 – Γιατί το ΥΠΑΜ το κρίνει αναγκαίο
Defence Redefined
Published on 03/12/2022 at 12:18

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε tο νομοσχέδιο που αφορά την τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, ώστε οι Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ) να δικαιούνται να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τα 42 έτη. Έτσι, τροποποιείται το παλιό πλαίσιο που όριζε πως οι ΣΥΟΠ έπρεπε να μείνουν σε 10 χρόνια υπηρεσία, ανεξαρτήτως της ηλικίας που προσλαμβάνονται. Υπέρ του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας, τάχθηκαν οι 29 παρόντες βουλευτές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η υπόψη τροποποίηση αξιολογείται ως αναγκαία για τους εξής λόγους:

  • Αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούν οι ΣΥΟΠ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
  • Ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ΣΥ.ΟΠ. ως προς την ηλικία τερματισμού της υπηρεσίας τους. Ο μέσος όρος ηλικίας της 1ης σειράς είναι τα 31 έτη.
  • Παροχή κινήτρου για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στις επιλογικές διαδικασίες πρόσληψης ΣΥ.ΟΠ. λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις τελευταίες επιλογικές διαδικασίες ήταν αρκετά μειωμένος.
  • Αποφυγή της ταυτόχρονης κένωσης ενός μεγάλου αριθμού θέσεων ΣΥ.ΟΠ.. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η πρώτη σειρά ΣΥ.ΟΠ., η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια υπηρεσίας το 2026, αριθμεί περί τους 1.500 ΣΥ.ΟΠ. και το κενό το οποίο θα δημιουργηθεί με την αποχώρηση τους θα είναι δυσαναπλήρωτο.
  • Αναχαίτιση της τάσης φυγής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιοδότηση στα 57 για τους ΣΥΠ με ωφελήματα – Ομόφωνη η απόφαση της βουλής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This