Συνταξιοδότηση στα 57 για τους ΣΥΠ με ωφελήματα – Ομόφωνη η απόφαση της βουλής
Defence Redefined
Published on 02/12/2022 at 19:10

*Χρίστος Λοΐζου

Στα 57 τους θα συνταξιοδοτούνται οι Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς, μετά την σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με 44 ψήφους, υπερψηφίστηκε ομόφωνα ο “Περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμος του 2022”. 

Στις τοποθετήσεις τους, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρθηκαν πως το ζήτημα των ΣΥΠ ήταν από τα πιο δύσκολα να διευθετηθούν στην εν λόγω πρόταση. Μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Άμυνας και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, αποφασίστηκε η παροχή συγκεκριμένων ωφελημάτων, ώστε να υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Στις 22 Νοεμβρίου, προηγήθηκε συνάντηση του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ) στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε παρουσίαση της πρότασης για τους ΣΥΠ όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα και την αποζημίωση.

Ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ άλλων ότι “συμφωνεί και χαιρετά την πρόθεση ένταξης στο συνταξιοδοτικό σχέδιο, της ομάδας των Μονίμων Υπαξιωματικών όσο και της ομάδας των ΣΥΠ για να παίρνουν επαγγελματική σύνταξη την οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα και φυσικά να συνεισφέρουν σε αυτό. Για ότι όμως αφορά τους ΣΥΠ, οι οποίοι είχαν άλλα ωφελήματα, αυτονόητη προϋπόθεση είναι ότι, το σχέδιο θα πρέπει να έχει ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με αυτά που είχαν και όχι να απεμπολούν τα δικαιώματα τους και να έρχονται σε δυσμενέστερη θέση..”

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 60 του νομοσχεδίου που οδηγήθηκε σήμερα στη Βουλή, καταργείτο το δικαίωμα για δύο τριετές συμβόλαια των ΣΥΠ (τα οποία δικαιούνται βάση νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2017) και κατά συνέπεια η αφυπηρέτηση στα 63 έτη. 

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε όλη την τοποθέτηση του ΣΥΚΣ στο εν λόγω ζήτημα ενώ περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα και σχετικές τροποποιήσεις των Κανονισμών γαι τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς θα γίνουν γνωστές σε μεταγενέστερο στάδιο.

Διαβάστε επίσης: Σύνδεσμος Υπαξιωματικών | Αδικούνται οι ΣΥΠ στο νομοσχέδιο για το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This