ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθνική Φρουρά και τα προεκλογικά πυροτεχνήματα

Άντης Λοίζου*

Published on 09/02/2021 at 20:00

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή αντιπροσώπων του λαού στο Κοινοβούλιο, τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα των κυττάρων της Δημοκρατίας μηχανεύονται τρόπους και επιχειρήματα που θα ακουμπήσουν τις ευαισθησίες του λαού προς άγραν ψήφων. Ένα θέμα στο οποίο ο αγνός λαός μας είναι ευαισθητοποιημένος είναι η Εθνική Φρουρά.

Γνωστό και πολλάκις δοκιμασμένο το κόλπο. Δε θα σταθώ στα, τι, πως, πότε και σε πια προεκλογική περίοδο τα θέματα της άμυνας βρίσκονταν στην κορυφή των θεμάτων της προεκλογικής ατζέντας, είτε αυτά ήταν σκάνδαλα λήψης προμηθειών από διάφορα κόμματα (κύτταρα της Δημοκρατίας), πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, είτε υποσχέσεις για ενίσχυση του προσωπικού και του οπλοστασίου της ΕΦ. 

Διαβάστε επίσης: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά τις εκλογές όλα ξεχνιούνται σαν όλος ο πληθυσμός να έπαθε αμνησία στα όσα αφορούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κομμάτων στα θέματα της άμυνας.

Η παρούσα κυβέρνηση και ο ίδιος ο ΔΗΣΥ αλλά και με τη σύμφωνο γνώμη των περισσοτέρων κομμάτων βαρύνονται με πολλές ενέργειες που αποδυνάμωσαν την μαχητική ισχύ της ΕΦ.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τηλεγραφικά τα ακόλουθα.

1 Αναδιοργάνωση της ΕΦ με την υιοθέτηση μιας νέας δομής μοναδικής ανά το παγκόσμιο που μόνο ένας άσχετος και εκτός στρατού θα έκανε.

2 Μείωση της δύναμης της ΕΦ.

3 Κατάργηση Σχηματισμών, Μονάδων και Φυλακίων επί της αραχνούφαντης Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας, έναντι ενός πολλαπλάσιου κατοχικού στρατού εξοπλισμένου με σύγχρονο πολεμικό υλικό και διατεταγμένου επιθετικά.

4 Εκμετάλλευση περίπου του 70 τοις εκατό του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για δαπάνες άσχετες με την άμυνα. (υπάρχει κομματική ομερτά στο θέμα αυτό).

5 Μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους 24 στους 14 μήνες με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται.

6 Υποβαθμίστηκε η εκπαίδευση των εφέδρων και των εθνοφυλάκων με τη δραστική μείωση του χρόνου εκπαίδευσης και περισσότερο της κατάργησης πολυήμερων ασκήσεων.

7 Ψευδώς διαβεβαίωναν το λαό ότι τα φυλάκια που καταργήθηκαν επανδρώνονται περιοδικά. Αρκετά φυλάκια έχουν εκθεμελιωθεί. Ο κος ΥΠΑΜ σίγουρα τα γνωρίζει ως πρώην δήμαρχος. Στο θέμα αυτό συμπεριλαμβάνονταν η προϋπόθεση εγκατάστασης σύγχρονων καμερών επιτήρησης και εγκαίρου προειδοποιήσεως οι οποίες όμως αγνοούνται.

Η ΕΦ έχει ένα άριστο σύστημα επιστρατεύσεως δοκιμασμένο στις ασκήσεις ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΡΜΗΣ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και στις αιφνιδιαστικές ασκήσεις των ανεξαρτήτων λόχων της Εθνοφυλακής. Παρ’ όλα ταύτα διάφοροι όμως διέφυγαν της κλήσης στην εφεδρεία. 

Προκειμένου να εντυπωσιάσει το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ εξήγγειλαν νέο σύστημα κλήσης των εφέδρων. Ως εδώ όλα καλά. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που διέφυγαν της εφεδρείας ήταν επώνυμοι, ήτοι πολιτικοί, μεγαλοδικηγόροι, επιχειρηματίες, κομματικοί κολαούζοι, γόνοι γνωστών οικογενειών, οι οποίοι είχαν την κάλυψη πολιτικών οι οποίοι πίεζαν αδύνατους αξιωματικούς που θώπευαν την εξουσία να τους καλύπτουν. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η Αστυνομία της ΚΔ, λειτουργοί της οποίας διαχρονικά δεν επεδείκνυαν ζήλο στην επίδοση των Φύλλων Ατομικής Προσκλήσεως στους καλούμενους στην εφεδρεία.

Διαβάστε επίσης: Άντης Λοΐζου | Συνεχίζει το “ξήλωμα” της Ε.Φ

Άλλη προεκλογική σοφιστεία είναι η εξαγγελία της αντικατάστασης των ατομικών τυφεκίων του προσωπικού της ΕΦ, τη στιγμή που οι ανάγκη της ΕΦ στην συντήρηση και αντικατάσταση των υφιστάμενων βαρέων οπλικών συστημάτων είναι επιτακτική.

Αναφέρεται απλά ότι το 1979 η ΕΦ προμηθεύτηκε από τη Γιουγκοσλαβία τα τυφέκια ΖΑΣΤΑΒΑ τα οποία άρχισε να αντικαθιστά σχετικά πολύ σύντομα  πριν το τέλος της δεκαετίας το 80. Κάτι παρόμοιο ούτε η ΗΠΑ δεν έκαναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το εξωφρενικό όμως και ύποπτο είναι ότι η οροφή της ΕΦ ήταν 70 000 άνδρες και αγοράστηκαν 220 000 τυφέκια. Τα συμπεράσματα είναι των αναγνωστών. 

Πώς λοιπόν αυτοί που ρήμαξαν την ΕΦ για σκοπούς ψηφοθηρίας τώρα για τους ίδιους σκοπούς να θέλουν να την ισχυροποιήσουν; Από τις θέσεις της Κυβέρνησης, της επιτροπής Άμυνας της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων διαφαίνεται σαφώς ο καιροσκοπισμός τους στα σοβαρά θέματα της άμυνας μιας ημικατεχόμενης από την Τουρκία, και καθημαγμένης και ρεζιλεμένης από την πλειοψηφία των πολιτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος για σκοπούς αντικειμενικότητας από τα προαναφερόμενα κατά την άποψη του γράφοντος εξαιρείται το ΕΛΑΜ.

Διαβάστε επίσης: Φυγοστρατία, μείωση θητείας και η υποβάθμιση του τομέα της ασφάλειας

*Συνταγματάρχης Ε.Α

Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This