Δένδιας | Επανεξέταση των εξοπλιστικών – Βελτίωση εφεδρείας – Αναφορά σε ΕΑΒ και ΕΑΣ
Defence Redefined
Published on 15/12/2023 at 19:03

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την άμυνα ανάλυσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου επί του προϋπολογισμού.

Τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης στην άμυνα βασίζεται σε τέσσερις άξονες: επικαιροποίηση πολιτικής εθνικής ασφαλείας, η εφεδρεία, τα εξοπλιστικά και η αμυντική βιομηχανία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως στον τομέα των εξοπλιστικών πρέπει να γίνει εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί πως τα χρήματα του φορολογούμενου θα δαπανώνται μόνο όταν είναι αναγκαίο και στα πλαίσια εθνικής στρατηγικής. Είναι εύλογο, ανέφερε ο ΥΕΘΑ, να περιοριστούν τα προγράμματα που είναι εκτός των μη επανδρωμένων, των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοπολέμου.

Σε ότι αφορά την εφεδρεία, ανέφερε πως θα βελτιωθεί η εκπαίδευση ενώ τόνισε πως μελετήθηκε το Φινλανδικό μοντέλο, στα πλαίσια του προγράμματος “Θητεία – Ευκαιρία”.

Διαβάστε επίσης: ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023 | Περίπολα από Ελλάδα και Κύπρο στη μεγάλη Πανελλήνια Άσκηση Εφέδρων – Φωτογραφίες

Στον τομέα των εξοπλιστικών αναφέρθηκε στις φρεγάτες FDI και στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και στην ανάπτυξη τεχνολογιών διπλής χρήσης. Τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να είναι απλά καταναλωτές ξένων συστημάτων. Αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, τη δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου με επωνομασία Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας” που θα κινητοποιεί τους διαθέσιμους πόρους. Στο οικοσύστημα θα συμμετέχουν και τα ερευνητικά΄κέντρα των ενόπλων δυνάμεων και οι στρατιωτικές σχολές. 

Αναφέρθηκε επίσης στην επιβίωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), της οποίας η εποπτεία περνά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η κατάσταση είναι απολύτως προβληματική ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως πολλά μεταγωγικά αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα. Πέραν των 120 εκατομμυρίων έχουν καταβληθεί σε προγράμματα που δεν έχουν υλοποιηθεί. Ακολούθως ανέφερε, πρέπει να στραφεί η προσοχή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). 

Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού, αναφέρθηκε στις στεγαστικές ανα΄γκες του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και την υλοποίηση ενός προγράμματος για την κατασκευή 1400 κατοικιών, όπου σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 500 κατοικίες σε νησιά του Αιγαίου, ενώ το 15% των κατοικιών αυτών θα δοθούν σε ιατρούς και εκπαιδευτικούς.

Τέλος τόνισε πως τα θέματα άμυνας υπερβαίνουν τα κόμματα και είναι θέμα εθνικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η ελληνική EODH κατασκευάζει τη θωράκιση των νέων Leopard 2A7 της Νορβηγίας – Υπογραφή Συμφωνίας με την γερμανική KMW

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This