Γαλλία | Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F4.1 φτάνει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα
Defence Redefined
Published on 29/02/2024 at 17:47

Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault, που αναβαθμίστηκε στο πρότυπο F4.1 για τη Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (AAE), αναπτύχθηκε προς εκτέλεση επιχειρησιακών καθηκόντων για πρώτη φορά στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan.

Ένα χρόνο μετά την παράδοσή του στο Γαλλικό Κέντρο Αεροπορικού Πολέμου (CEAM), που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan κοντά στο Μπορντό, το πρότυπο αεροσκάφος Rafale F4.1 πραγματοποίησε την εναρκτήρια πτήση για να υποστηρίξει τις εκπαιδευτικές ασκήσεις της 30ης Πτέρυγας Μάχης.

Εδώ και αρκετούς μήνες, αυτό το Rafale νέας γενιάς χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές αποστολές, ενώ έχει πλέον αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (initial operational capability – IOC), επιτρέποντάς του να εκτελεί επιχειρησιακές αποστολές, όπως αεροπορική αστυνόμευση, σύμφωνα με τη ΑΑΕ. 

Το τελευταίο βήμα θα είναι η κατάσταση Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας (Full Operational Capability – FOC), η οποία επιτυγχάνεται όταν όλες οι βελτιώσεις των δυνατοτήτων και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που σχετίζονται με το πρότυπο είναι πλήρως ενσωματωμένα.

Το F4 Standard εστιάζει στη βελτίωση της συνδεσιμότητας του Rafale με άλλα συστήματα μέσω νέων δορυφορικών και ενδοπεριπολικών συνδέσεων, διακομιστή επικοινωνίας και ραδιο-λογισμικού.

Η νέα εκδοχή περιλαμβάνει στόχαστρο τοποθετημένο επί κάσκας Scorpion της Thales και έχει πιστοποιηθεί η νέα κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας 1 τόνου AASM 1000 “Hammer”, βελτιώσεις στα συστήματα στόχευσης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, βελτιώσεις στο σύστημα αυτοπροστασίας, και την ενσωμάτωση του ατρακτιδίου στόχευσης (pod) TALIOS (Targeting long-range identification optronic system).

Διαβάστε επίσης: Rafale – Πολλαπλασιαστής Ισχύος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος | Infographics

Αυτή η ουσιαστική βελτίωση στη ραχοκοκαλιά της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι μια από τις απαραίτητες εξελίξεις για την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής της και την προετοιμασία της λειτουργίας της παράλληλα με το Future Combat Air System που αναπτύσσεται από κοινού από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Το σύστημα θα προετοιμάσει επίσης τους πιλότους για συγκρούσεις υψηλής έντασης, μία από τις προτεραιότητες του πρόσφατου Νόμου για το Στρατιωτικό Σχεδιασμό (Military Planning Law – LPM) για την περίοδο 2024-2030.

Διαβάστε επίσης: Τα ΗΑΕ αγοράζουν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale εδραιώνοντας τους δεσμούς με τη Γαλλία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This