ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τα ΗΑΕ αγοράζουν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale εδραιώνοντας τους δεσμούς με τη Γαλλία
Defence Redefined
Published on 03/12/2021 at 12:15

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale σήμερα, τη μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε ποτέ για το εν λόγω μαχητικό αεροσκάφος. Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό συμβόλαιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ένα διήμερο ταξίδι στον Κόλπο την Παρασκευή και θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, παρόλο που αναζητούν περισσότερα όπλα από τον βασικό τους σύμμαχο ασφαλείας.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει σφυρηλατήσει μια καλή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν με επενδύσεις που ρέουν μεταξύ των δύο χωρών. Το Παρίσι έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.

“Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των ΗΑΕ, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταφράζεται στην απόκτηση 80 αεροπλάνων Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal και συναφών στοιχείων”, ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δήλωση μετά την τελετή υπογραφής μεταξύ της Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν και του προέδρου Μακρόν στο περιθώριο της Dubai Expo 2020.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | 6 επιπλέον Rafale για την Πολεμική Αεροπορία δια στόματος Πρωθυπουργού

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να είναι αξίας τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη μαζική αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Rafale της γαλλικής Dassault, εκτός από τον γαλλικό στρατό, και έρχεται μετά από ανάλογες συμφωνίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κροατία φέτος.

Οι διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale συνεχίζονται για περισσότερο από μια δεκαετία με το Άμπου Ντάμπι να αποκρούει δημόσια την προσφορά της Γαλλίας να προμηθεύσει 60 αεροσκάφη Rafale το 2011 ως “μη ανταγωνιστική και ανεφάρμοστη”. Το Άμπου Ντάμπι έχει ήδη προμηθευτεί γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage.

Αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι το Rafale θα αντικαταστήσει τον στόλο Mirage 2000 και είναι απίθανο να εκτοπίσει το αμερικανικό F-35, καθώς τα ΗΑΕ συνεχίζουν να ενισχύουν την ασφάλειά τους με δύο μεγάλους προμηθευτές, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος | “Σε ισχύ” η συμφωνία προμήθειας επιπλέον 30 μαχητικών Rafale

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This