ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Γαλλία | Σοβαρή κρίση με τις ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 20/09/2021 at 11:15

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση μιας παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει “ένα αίτημα για διευκρινίσεις”, επισήμανε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Η Γαλλία θεωρεί ότι βρίσκεται σε κρίση με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο για σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας τα ψέματα, διπλοπροσωπία και μίλησε μια σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης και περιφρόνηση εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Ανακαλεί πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις

Ο Υπουργός έκρινε εξάλλου ότι αυτό που συνέβη θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Λε Ντριάν δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ τους. 

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης, ανακοίνωσε χθες βράδυ το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σύμφωνο AUKUS | Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας – VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This